RBAR: Šonka třikrát trefil pylon, do závodu jde proti vítězi kvalifikace Archovi

12.04.2014

RBAR: Šonka třikrát trefil pylon, do závodu jde proti vítězi kvalifikace Archovi
RBAR: Šonka třikrát trefil pylon, do závodu jde proti vítězi kvalifikace Archovi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dvanáctou příčku a žádný zaznamenaný čas si z dnešní kvalifikace závodu Red Bull Air Race v chorvatské Rovinji odnesl český pilot Martin Šonka. Nejrychleji se mezi pylony prohnal Rakušan Hannes Arch a právě on se stane zítřejším Šonkovým rivalem v klání dvojic v první fázi samotného závodu. Za Archem jen těsně zaostali druhý Brit Paul Bonhomme a třetí Pete McLeod z Kanady.

Výsledky kvalifikace
(RBAR Rovinj)

1. Hannes Arch – 00:57.72
2. Paul Bonhomme – 00:57.87
3. Pete McLeod – 00:58.15
4. Matthias Dolderer - 00:58.51
5. Nigel Lamb – 00:58.64
6. Jošihide Muroja – 00:58.68
7. Kirby Chambliss – 00:59.82
8. Péter Besenyei – 01:00.21
9. Matt Hall – 01:00.56
10. Nicolas Ivanoff – 01:00.63
11. Michael Goulian – 01:01.40
12. Martin Šonka – DNF

Trať v Rovinji je oproti úvodnímu závodu v Abú Dhabí na první pohled atraktivnější, za což může zejména těsné postavení bran 5 a 6, které vyžadují zručný průlet ve tvaru esíčka. Zajímavým prvkem je také otočený směr druhého kola, kdy se brány prolétají v opačném pořadí než v kole prvním.

Hlavní příčinou výsledku českého pilota byl střet se vzduchovým kuželem, ohraničujícím průletové brány, v obou kvalifikačních letech. To podle letos modifikovaných pravidel znamená diskvalifikaci; v letech minulých by Šonka připisoval pouze časové penalizace. Důsledkem dvou diskvalifikací je status DNF - nedokončil a místo na chvostu startovního pole Master Class.

Fáze Top 12 na úvod zítřejšího závodu, která probíhá systémem duelů, tak svede dohromady opět nejrychlejšího s nejpomalejším, druhého nejrychlejšího s druhým nejpomalejším atd. Velmi zajímavým soubojem by mohl být duel pátého Nigela Lamba a osmého Pétera Besenyeie, dvou nejstarších pilotů a matadorů ve startovním poli. Závod startuje v 16:00 a sledovat jej můžete na webu www.redbullairrace.com.

Le Vot podruhé pohárovým vítězem

Na nejlepší cestě do finále nižšího poháru je po druhém vítězství v Challenger Cupu Francouz Francois Le Vot, který nechal za sebou o více než půl druhé vteřiny druhého Brita Toma Benneta a třetího Slovince Petera Podlunšeka. V celkovém hodnocení tak Le Vot dominuje právě před Bennetem již o 10 bodů.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář