Spitfire připomene v Pardubicích Leteckou vojenskou akademii

16.05.2014

Spitfire připomene v Pardubicích Leteckou vojenskou akademii
Spitfire připomene v Pardubicích Leteckou vojenskou akademii (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pardubické letiště již řadu let slouží k výcviku pilotů. Tradice sahá až do samých počátků aviatiky, kdy již v roce 1911 zřídil Ing. Jan Kašpar v Pardubicích leteckou školu. I tuto etapu připomene program blížící se Aviatické pouti.

K výcviku vojenských pilotů začalo pardubické letiště sloužit za druhé světové války, kdy tam postupně působily pilotní letecké školy Luftwaffe. Po skončení války začala nová etapa a v roce 1947 se na pardubické letiště přesunul bojový výcvik posluchačů Letecké vojenské akademie z Hradce Králové. Ti v Pardubicích létali převážně na letadlech Supermarine Spitfire.


Foto Miloš Jenčík

„V letošním ročníku Aviatické pouti jsme chtěli připomenout tuto významnou kapitolu z dějin pardubického letiště. V programu ji připomene vystoupení cvičného letadla Zlin Z-381 a zejména dynamická ukázka legendárního stíhacího letounu Spitfire, s nímž jsou spojeny osudy mnoha československých válečných letců, ale i pilotů z těsně poválečné éry. Právě jejich odkaz připomene téměř sedm desítek let starý historický letoun Supermarine Spitfire Mk.XVI, pilotovaný Stephenem Steademem,“ přibližuje historickou lahůdku Ladislav Minařík z organizačního štábu Aviatické pouti.

Nová etapa výcviku vojenských pilotů na pardubickém letišti úspěšně probíhá od roku 1994 až do současnosti. To také připomene jedinečný zahajovací průlet skupiny letadel Centra leteckého výcviku, které již deset let v Pardubicích cvičí vojenské piloty. V sobotu 31. května i v neděli 1. června letadla CLV přesně ve 12 hodin zahájí téměř pětihodinový program leteckého dne.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář