Briefing: Aviatická pouť 2014

29.05.2014

Letošní ročník nese podtitul Rytíři nebes a připomene letecké souboje minulosti – nejen stoleté výročí první světové války, ale třeba i konflikt ve Vietnamu. Všechny informace včetně pokynů pro přílet opět souhrnně v jediném článku.

Briefing: Aviatická pouť 2014
Briefing: Aviatická pouť 2014 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Po čtyřiadvacáté na vlně tradice

Aviatická pouť má v Pardubicích – kolébce českého letectví – dlouholetou tradici. Úvodní ročník se uskutečnil 11. května 1991, a to hned na dvou místech – na letišti v Pardubicích a souběžně i v menším měřítku na dostihovém závodišti v Praze-Chuchli. Datum konání nebylo zvoleno náhodně, protože akce si dala za cíl připomenout tehdejší osmdesáté výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic právě do Chuchle.

Během uplynulých let se Aviatická pouť stala nejen významným leteckým dnem, ale zároveň i akcí, která je neodmyslitelně spjata s Pardubicemi a pardubickým regionem. Nebývalý ohlas u diváků měl dvacátý ročník uskutečněný v roce 2010, který se stal dějištěm důstojných oslav sta let české aviatiky. Při této příležitosti organizátoři připravili doslova světovou novinku v podobě zcela netradičního pojetí leteckého dne. Nově koncipovaný program návštěvníkům nepřibližoval jen letadla ve vzduchu, ale společně s velkoprostorovým divadelním představením na zemi také navozoval mezi diváky atmosféru danou pro jednotlivá období.


Hrané scény budou opět součástí leteckého dne / Foto Miloš Jenčík

V letošním roce, kdy si celý svět připomíná 100 let od vypuknutí první světové války, bude mít první komponovaná scéna zařazená v programu námět právě v dobách této takzvané Velké války. Ta se stala také prvním konfliktem, kde ve větší míře bojující strany využily letectvo.

Lightninga a Mitchella nahradí vrtulník či Douglas DC-6

Velkou událostí letošní Aviatické pouti se mělo stát představení legendárního amerického dvoutrupého stíhače P-38L Lightning. Ve dnech 31. května a 1. června se měl představit společně s americkým dvoumotorovým bombardérem B-25J Mitchell a námořním stíhačem F-4U-4 Corsair. Kvůli náhlým technickým problémům však první dva jmenované letouny nakonec do Pardubic nepřiletí. Smůla je to o to větší, že organizátoři slibovali opravdovou lahůdku v podobě společného přemetu Lightningu a Corsairu. Ze Salzburku, sídla těchto "býčích" letadel, nakonec dorazil alespoň příslib, že místo slibovaných kusů navštíví Pardubice akrobatický vrtulník Bölkow Bo-105 a historický čtyřmotorák Douglas DC-6B.

Do období druhé světové války zanese diváky i scéna odehrávající se v jarních měsících roku 1945. Tehdy německá vojska přesouvala své jednotky a také zajatce z východu směrem na západ. Právě osvobození kolony se zajatci bude hlavním motivem představení, ve kterém se z letecké techniky představí americký stíhací North American P-51D Mustang společně se sovětským stíhačem Jakovlev Jak-3.


Jak 3 se ukáže a modré nebe snad také / Foto Aviatická pouť

Leteckou akademii, která na pardubickém letišti působila od září 1945, připomene vystoupení legendárního britského stíhacího letounu Supermarine Spitfire. Právě na tomto typu pardubičtí akademici školili prvky vyšší pilotáže. Současnost leteckého výcviku na pardubickém letišti představí ukázky Centra leteckého výcviku.

Bojové ukázky se nezastaví jen v období druhé světové války, ale jedna z komponovaných scén zahrne i Vietnamskou válku. Pozemní ukázku doprovodí ukázky vrtulníků Bell 47G a Bell AH-1G Cobra společně s americkým strojem T-28 Trojan.

Derniéra pro Z-50 Flying Bulls

Aviatická pouť je tradičně spojena s akrobatickou ukázkou čtveřice „Padesátek“ skupiny Flying Bulls. Ještě jako Chrudimská čtyřka měly na Aviatické pouti 1992 svou premiéru a v letošním roce se divákům v tomto složení představí naposledy. Zároveň však návštěvníci uvidí slétanost dvojice nových letadel XA-42, která od příští sezony budou létat již v plné, čtyřčlenné sestavě.


Derniéra pro "Padesátky" v barvách Red Bullu / Foto Matěj Lelek

V barvách Red Bull se na Aviatické pouti představí také letecký akrobat a jediný český zástupce v hlavní kategorii Red Bull Air Race Martin Šonka. Se svým speciálem Extra 300SR předvede opět úchvatnou sestavu, kterou vždy v nové sezóně obohacuje o nové, divácky atraktivní akrobatické prvky.
  
K pardubické Aviatické pouti patří každoročně i letové a statické ukázky Vzdušných sil Armády České republiky a obdobně tomu bude i letos. V letových ukázkách se divákům předvedou jak proudové typy JAS-39C Gripen a podzvukový bitevník L-159A Alca, tak bojové vrtulníky Mi-35 a Mi-171Š. S druhým jmenovaným typem předvedou vojáci divácky atraktivní ukázku záchrany „sestřeleného“ pilota z území ovládaného nepřátelskými jednotkami.

Aviatická pouť nejsou jen letadla a po oba dny si mohou návštěvníci prohlédnout hojně zastoupenou historickou i současnou vojenskou techniku, automobilové veterány a na letišti si dávají dostaveníčko také hasiči s rozmanitou technikou. Součástí je i kulturní program či velký dětský den.

Piloti opět bez vstupného

Přilétávající letadla se ohlásí na stanoviště Pardubice TWR (120,150 MHz) před publikovanými vstupními body do CTR a uvedou pouze svoji volací značku a polohu. Dále budou instruována stanovištěm řízení letového provozu. Letadla na okruhu a vstupující do okruhu musejí mít zapnuto externí osvětlení pro dosažení maximální viditelnosti (přistávací světlomety, zábleskové majáky apod.). Po přistání urychleně uvolní RWY pojezdovou „C“.

V areálu letiště bude zřízena stojánka pro letadla návštěvníků, kam je bude zavádět follow me od pojezdové „C“. Velitelé letadel obdrží visačku pro volný přístup ke svému letadlu a neplatí vstupné. Cestující zaplatí normální vstupné pořadatelské službě přímo na stojánce.

AIP Pardubice (LKPD)
Textová část 1
Textová část 2
Letištní mapa
Mapa pro stání, pojíždění
Mapa příletů a odletů za VFR

Pilotům letadel uvedených v seznamu letadel návštěvníků bude umožněn přílet a odlet bez letového plánu, vyjma případů letu ze zahraničí, za dodržení všech ustanovení uvedených v AIPu. Letadlům neuvedeným v seznamu letadel návštěvníků nebude umožněno využít ke vzletům a přistáním letiště Pardubice vyjma případů nouze. Letadla návštěvníků nejsou ve dnech 31. května a 1. června 2013 zatížena přistávacími a parkovacími poplatky.

Přílety a odlety jsou zakázány v době trvání hlavního programu, tj. 31. května a 1. června 2014 od 11 do 17:30 hodin SELČ.

Odlétávající letadla budou spouštět na pokyn řídícího stojánky ne dříve než pět minut před začátkem svého odletového okna, přičemž musejí monitorovat frekvenci Pardubice TWR a udržovat radiový klid. Pojíždění bude zahájeno na vizuální pokyn řídícího stojánky a za follow me na vyčkávací stanoviště „C“ dráhy 27/09. První letadlo v řadě na vyčkávacím místě ohlásí na frekvenci svůj volací znak a výstupní bod z CTR. Na základě tohoto hlášení obdrží QNH, vítr, dráhu pro vzlet a povolení ke vstupu na dráhu/vzletu.

Auto raději nechte doma

Pokud se vám nepodařilo zarezervovat včas časový slot potřebný k příletu vlastním letadlem, anebo prostě nelétáte, bude opět nejlepším způsobem dopravy vlak. Z Prahy i Brna jezdí rychlíky Českých drah nejméně každou hodinu. Po příjezdu do Pardubic (hlavní nádraží) můžete pokračovat posilovými kyvadlovými spoji nebo oblíbeným historickým motoráčkem do zastávky Pardubice závodiště, a to i zdarma, pokud máte platnou vstupenku na Aviatickou pouť (lze zakoupit v předprodeji nebo v průběhu akce od prodejců ve stanici Pardubice závodiště). Cesta opačným směrem bude probíhat obdobně. S Českými dráhami navíc můžete čerpat i další nabízené slevy.

Také autobusem se do Pardubic dostanete ze všech koutů země. Z pražské Florence nebo Černého Mostu jezdí spoje do Pardubic každou hodinu. Po příjezdu na pardubické autobusové nádraží se pěšky přesuňte na zastávku městské hromadné dopravy Hlavní Nádraží a zde nastupte do autobusu č. 8 nebo č. 88 ve směru Svítkov, nebo do zvláštního spoje kyvadlové dopravy na letiště.

Vstupné na Aviatickou pouť 2014

Dospělí: 260 Kč (280 Kč)
Děti (6-15 let): 50 Kč
Zlatá vstupenka: 1 100 Kč (pouze předprodej)

Zdarma mají vstup lidé s příjmením Kašpar, děti do 6 let a držitelé průkazu ZTP

Pokud absolutně nezbytně nemusíte, nejezděte do Pardubic během Aviatické pouti autem. Jestliže nemáte jinou možnost, důrazně doporučujeme, abyste přijeli s dostatečným předstihem, včas zaparkovali a vyhnuli se zácpám na silnicích. Policie, organizátoři a informační značení budou zajišťovat navádění aut k vyhrazeným parkovacím prostorům. Odtud je to na letiště 10-15 minut normální chůzí. Pokud se vám podaří zaparkovat na části silnice č. 37 podél závodiště, dočasně uzavřené pro parkování návštěvníků Aviatické pouti, můžete si přímo zde od prodejců zakoupit vstupenku. S platnou vstupenkou se totiž můžete svézt opět letištním expresem z přilehlé vlakové stanice Pardubice závodiště až na letiště.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář