Briefing: 10. Dobový letecký den

10.06.2014 1 příspěvek

Na mladoboleslavském letišti vrcholí přípravy na sobotní Dobový letecký den. Přinášíme vše podstatné o chystaném programu a informace pro příchod, příjezd i přílet v souhrnném článku.

Briefing: 10. Dobový letecký den
Briefing: 10. Dobový letecký den (Zdroj: Aeroweb.cz)

S Catalinou v čele

Program letošního jubilejního 10. ročníku Dobového leteckého dne je přímo nabit leteckými novinkami. Diváci uvidí bojové scény s vojáky a dvouplošníky z let 1915–1918, dále letecké bojové ukázky letounů z let 1942–1945 jako Supermarine Spitfire z Německa nebo Pilatus P2 ze Švýcarska, který mimo jiné přímo účinkoval ve filmu Indiana Jones.

Ve druhé světové válce program poté ještě zůstane, ale přesune se do Tichomoří, kde ve scénce Pacifik vystoupí letouny P40 Warhawk ze sbírky Jeana Salise z La ferté Alais, a zejména pak slavný americký obojživelný letoun Catalina, který přiletí z anglické letecké základny Duxford. Tento letoun je znám svými záchrannými akcemi po celém světě, kdy doslova lovil z vody sestřelené piloty. Scénky doplní slavný letoun P 51 Mustang, ze sbírky Český letecký ráj, který byl v Boleslavi poprvé při leteckém dnu v roce 2012.

Již tradičně budou vystoupení historických originálů i replik vystřídána vrcholovou akrobacií. Diváci uvidí opět některá velice oblíbená čísla jako například skupinová akrobacie Flying Bulls pod vedením Radky Máchové, sólovou akrobacii pilota Red Bull Air Race Martina Šonky nebo sólovou akrobacii dvouplošníku Bücker Jungmann s pilotem Janem Rudzinským, akrobacii historického větroně Lö 100 s pilotem Milošem Ramertem a nebo skupinu dvouplošníků z Bavorska.

Mezi další letecké zajímavosti budou patřit například letoun Dragon Rapide a Fieseler Storch, oba z leteckého muzea pana Jozefa Kocha v Großenheinu, skupina Z 226, Ryan PT 22, Boeing Stearman, Harvard Texan, Stampe a další.

Nadační fond letadla Metoda Vlacha, jeden ze spoluorganizátorů Historical Airshow, představí opět svých deset replik, které vystoupí v bojových scénkách, nebo budou společně létat s dalšími letadly. V závěru leteckého dne se opět představí nejstarší letouny, repliky, Grade z roku 1909 a Metoděj Vlach z roku 1912.

Během celého hlavního programu, který bude probíhat od 14:30 do 18 hodin, čeká návštěvníky celá řada dalších překvapení a některé ještě před začátkem, kdy budou kolem pylonů létat motorové padáky a před diváky budou projíždět historická auta.

Přileťte opět ve vlastním

V sobotu 14. června budou po celý den z důvodu konání leteckého dne upraveny podmínky pro vstup do ATZ letiště v Mladé Boleslavi. Zásadní informací pro všechny návštěvníky, kteří se chystají přiletět vlastním strojem, je časové rozmezí 13:00 až 18:30 SELČ, kdy nebudou povoleny žádné lety z a na LKMB s výjimkou letů s povolením letového ředitele. Je tedy zapotřebí přiletět do Boleslavi nejpozději ve 13 hodin, hodinu a půl před samotným začátkem letového programu.

Neméně důležitou informací je, že bude po celý den v provozu pouze dráha 05/23. Dráha 16/34 bude uzavřena a její část bude vyhrazena návštěvníkům či jako stojánka pro letadla. Veškeré informace též budou publikovány formou NOTAMu.

Pokyny pro přílet

Od jihu a východu bude potřeba plánovat přílet přes severní okraj města Dobrovice. Od západu přes severní okraj obce Bezno. Od severu přes obec Bukovno. Tři minuty před dosažením jednoho z uvedených vstupních bodů je třeba na frekvenci Boleslav RADIO (123,6 MHz) předat identifikaci, typ letadla a vstupní bod.

Dále se žádá podle pokynů Boleslav RADIO pokračovat tečnou do okruhové zatáčky a řídit se informacemi a pokyny pro zařazení do letištního okruhu dráhy 05/23. Výška letu po okruhu 1 780 ft. Při přiblížení k letišti a letu po okruhu bude třeba dbát zvýšené opatrnosti z důvodu probíhajících nácviků, neveřejných předvádění, výsadků a letů pro veřejnost.

Přílety a odlety letadel jsou řízeny podle informací na webových stránkách www.dobovyleteckyden.cz nebo www.historical-airshow.com, kde jsou rozepsány podrobně časy možných příletů, vstupní body letiště na satelitních snímcích a další informace. Obsah této informace může být změněn, nebo doplněn. Proto raději věnujte informacím pozornost v den provedení letu, včetně obsahu vydaného NOTAMu.


kliknout pro zvětšení

Přístup pro pěší diváky povede Regnerovou ulicí, kolem letiště a vilek až k letišťní dráze, kde bude vstup pro pěší a VIP. Diváci, kteří přijedou auty z Mladé Boleslavi, mají dvě možnosti: z Hejtmánky po staré Pražské silnici do Bezděčína, pak vpravo směr Neuberk a Chrást přímo k parkovišti anebo pod hradem odbočí do Neuberka a tam vlevo přímo k parkovišti, které je nově připraveno přímo u silnice Bezděčín Chrást. Vstupní brána letiště bude otevřena pouze pro organizátory, historická vozidla a kostýmovaný personál.

Návštěvníci na prvním místě

Na letišťní ploše budou také významné změny. Rozšíření se dočkala stojánka letadel, aby si návštěvníci mohli vše pohodlně prohlédnout a vyfotografovat. Přímo uprostřed diváků budou vystavena letadla, která se již nevešla do programu, ale jsou zajímavá a budou se líbit. Prostor pro historická vozidla a vojáky a jiné zajímavosti je také organizován na jiném, divácky zajímavějším místě.

Občerstvení bude opět v podobě stánků s jídlem, pivem a nealkoholickými nápoji. Partnerem je pivovar Krušovice. Po zkušenostech z minulých let budou v prostoru pro diváky zajištěny cisterny s pitnou vodou.

Celý den budou organizovány vyhlídkové lety aeroklubovými letouny za cenu 650 Kč / sedadlo / 15 minut. Na místě je možné dohodnout s provozovatelem i vyhlídkové lety originálním historickým letounem De Havilland Tiger Moth za cenu 2 000 Kč / 15 minut, Fieseler Storch (dvoumístný letoun) za cenu 1 500 Kč/min a Dragon Rapide (pětimístný) za cenu 1 000 Kč/15 min.

Hlavními organizátory jsou Aeroklub Mladá Boleslav a Nadační fond letadla Metoda Vlacha. Záštitu na leteckým dnem přijali společně Předseda poslanecké sněmovny Parlamentu ČR pan Jan Hamáček, Hejtman Středočeského kraje MVDr. Josef Řihák a primátor statutárního města Mladá Boleslav MUDr. Raduan Nwelati. Hlavním a generálním partnerem jsou Odbory KOVO MB, které se nejen na akci finančně podílí, ale zprostředkovaly pro své zaměstnance výhodný prodej velkého množství vstupenek, dále Škoda Auto a magistrát města Mladá Boleslav.

Akce je připravovaná jako charitativní, kdy část příjmu bude věnována organizaci Šance pro děti, jejímž mediálním partnerem je televizní hlasatel Ray Koranteng a která podporuje dlouhodobě hospitalizované děti v nemocnicích.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

2 Spitfiry

10.06.2014 v 22:40 Joe

Na akci bude také k vidění maketa Spitfiru Mk. IXc v měřítku 1:1, která pro letošek nese novou imatrikulaci: DU-V. Na tomto stroji létal plk. Miroslav A. Liškutín, DFC (autor skvělé knihy Bouřlivá oblaka a řady dalších). Chceme vzdát tomuto hrdinovi úctu u příležitosti jeho 95. narozenim (23. srpna). Naskytne se jedinečná příležitost vyfotit společně dva Spitfiry 312. čs. stíhací perutě RAF: DU-N a DU-V. Joe, Czech Spitfire Club http://www.czechspitfireclub.cz

Odpovědět

Přidat komentář