Finále Red Bull Air Race 2014 se posouvá, přivítá jej Rakousko!

16.07.2014

Finále Red Bull Air Race 2014 se posouvá, přivítá jej Rakousko!
Finále Red Bull Air Race 2014 se posouvá, přivítá jej Rakousko! (Zdroj: Aeroweb.cz)

Asi nejvíce včera křepčil Rakušan Hannes Arch. Hned po něm se ovšem mohl radovat i český pilot Martin Šonka a s ním všichni čeští fandové seriálu rychlých leteckých závodů, jehož finále se nově uskuteční doslova za humny. Rakouský výrobce limonád a hlavní organizátor soutěžě totiž oznámil, že finále série Red Bull Air Race 2014 se uskuteční o posledním říjnovém víkendu v rakouském Spielbergu.

V zákulisí závodů se od začátku sezóny o velkém finále ještě moc nemluvilo. Všichni jen věděli, že se má uskutečnit kdesi v Číně na přelomu října a listopadu. Teprve teď je jasné, že vítěz obnoveného seriálu pro rok 2014 bude dekorován o týden dříve, zato o dost blíže. Rakousko se stalo dějištěm vůbec prvního závodu RBAR v roce 2003 v Zeltwegu a nyní přivítá piloty nedaleký okruh formule 1 Red Bull Ring na pozadí vrcholů Štýrska.


Foto Red Bull Air Race

"Myslím, že je skvělé, že sezóna 2014 vyvrcholí v Rakousku," netajil své nadšení z domácího finále průběžný lídr bodování Hannes Arch. "Tenhle kus světa závody miluje. Už v dubnu jsme v Rovinji viděli, kolik fanoušků zde náš sport má. A pro mě by to byl splněný sen, kdybych dokázal dotáhnout šampionát do vítězství v domácím prostředí.

Zpráva o novém finálovém klání přišla jen několik dní před čtvrtým závodem letošní sezóny v polské Gdyni, která přivítá piloty o víkendu 26. a 27. července. Poté se série přesune na britské ostrovy a před evropským zakončením proběhnou ještě dva závody ve Spojených státech.

Po podnicích v Abú Dhabí, Rovinji a Putrajaye se za vedoucím Rakušanem drží britský obhájce titulu z poslední sezóny 2010 Paul Bonhomme, třetí je jeho krajan Nigel Lamb. Martin Šonka si v obnovené sérii závodů, které mimo jiné přinesla nová pravidla a standardizované motory, zatím vybojoval osm bodů a drží se na šestém místě.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář