Nový milník ve vývoji raket, první stupeň Falconu 9 Space X přistál

22.12.2015

Nový milník ve vývoji raket, první stupeň Falconu 9 Space X přistál
Nový milník ve vývoji raket, první stupeň Falconu 9 Space X přistál (Zdroj: Aeroweb.cz)

Nikoliv velký krok, ale přímo skok ve světě kosmonautiky se podařil americké společnosti Space X během ranní mise Orbcomm-2. Kromě úspěšného vynesení všech jedenácti satelitů na nízkou oběžnou dráhu se podařilo vůbec první motorické přistání prvního stupně nosné rakety Falcon 9 v1.2. Událost by sice mohlo zastínit přistání rakety New Shepard Blue Originu, dnešní úspěch společnosti Elona Musaka  je ale pro budoucí vývoj nosných prostředků o mnoho důležitější.

Space X se o přistání prvního stupně nosné rakety pokouší již od dubna, kdy ale při přistání na plošinu na moři došlo k převrácení a zničení rakety. Navíc po červencové explozi prostředku krátce po startu bylo od ranní mise hodně očekáváno. Naštěstí se ale všechna očekávání splnila.


První stupeň Falconu 9 krátce po dnešním přistání / Foto Space X

70 metrů vysoký Falcon odstartoval z Mysu Canaveral v půl třetí středoevropského času.  Již po dvou a půl minutách ve výšce necelých 80 km došlo k oddělení prvního stupně, který po trojím zažehnutí brzdících motorů úspěšné dosedl na rampu vzdálenou 10 km jižně startu po deseti minutách. Po dalších deseti minutách byl ve výšce 632 km vypuštěn poslední satelit.

Jak Space X, tak Elon Musk rozhodně neskrývají nadšení. Podle jejich slov jde o výkon, jako byste „hodili tužku přes Empire State Building a chtěli po ní vrátit se a přistát na krabici od bot během větrné bouře“. Příštího startu Falconu, ovšem ve verzi 1.1, se můžeme dočkat v lednu nadcházejícího roku v rámci mise Jason-3.


Záznam přímého přenosu startu / youtube.com/SpaceVids.tv

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář