Podzimní články

16.10.2006

Podzimní články
Podzimní články (Zdroj: Aeroweb.cz)
Letová sezóna se povážlivě nachyluje a letecká obec se přesunuje z oblohy do tepla kluboven a internetových kaváren, aby chtivě hltala nové články na světové síti, čímž se snaží zalepit své tužby po létání, pohříchu zimně omezeném. Aeroweb je tady proto, aby svým laskavým čtenářům v tomto směru maximálně vyhověl a do světové sítě z tohoto serveru vytékala data po gigabytech. A tak bych si dovolil apelovat na laskavé autory, kteří oplývají chutí spisovat a vládnou klávesnici, aby tak činili v míře co nejhojnější a všechno to posílali nyní na novou e-mailovou adresu p.dvorak@aeroweb.cz. To hlavně z toho důvodu, že mě generální ředitel Aerowebu Martin Kuba pověřil správou a redigováním došedších článků, poháněčstvím autorů a dokonce i plozením vlastních duševních výlevů, aby na Aerowebu bylo co nejvíc písmenek.

Činím tak. Články se svými zážitky a zkušenostmi mi můžete posílat rovnou, anebo pokud byste chtěli trvaleji spolupracovat a zpracovat některé z témat, která spolu s Martinem pečlivě vymýšlíme a sestavujeme, ozvěte se mi e-mailem a můžeme hlubší spolupráci ještě doladit a upřesnit. Aeroweb si dobrých a schopných autorů cení a články tudíž honoruje. Uvítáme jak zajímavé reportáže z vašeho leteckého života, tak sepsané zkušenosti, které byste chtěli předat dalším generacím. Abych byl upřímný, právě o tyto texty, z nichž plyne vzdělání či ponaučení, máme největší zájem. Trochu si mapujeme profil našich čtenářů a jsme překvapeni, jak ohromně široký okruh lidí na Aeroweb přichází. Vedle profesionálních civilních nebo vojenských pilotů zde máme čtenáře z řad hobby-pilotů, simulátorových letců či modelářů, ale značné procento tvoří i mladí lidé, kteří s létáním právě začínají nebo se k tomuto kroku chystají. Nemusíme se tedy obávat neúspěchu článků typu „jak si připravit letadlo k letu“ s tím, že to už stejně všichni vědí.

Když jsem působil v redakcích českých tištěných leteckých časopisů a měl příležitost naslouchat zkušenostem starých leteckých publicistů, dověděl jsem se mimo jiné třeba to, že v časopisu může článek na totéž téma vycházet úplně s poklidem každé tři roky a čtenáři to uvítají. Zdaleka ne všichni si časopisy archivují anebo mají čas tam něco dohledávat. Můžeme oprávněně namítnout, že u elektronického média je to jiné, tam se prostě zadá požadovaný výraz do vyhledávání a „vyjedou“ všechny články, ve kterých se hledané téma vyskytuje. To je pravda, ale…

Jednak se situace v bledě modrém opakuje – valné části čtenářů se nechce vyhledávat a raději si počkají, až daný článek vyjde znovu. Jednak se po třech létech mohou změnit okolnosti a nově zpracované téma může přinést nové pohledy na věc. Před dvaceti léty bychom mohli psát o tom, jak správně nakonfigurovat vztlakové klapky pro navijákový vzlet u větroně L-13 Blaník (jestli si to správně pamatuji, vytáhli jsme je naplno a zajistili v takovém tom vydlabání v duralovém plechu), zatímco dneska se to už dělá úplně jinak. Před dvaceti léty si pilot větroně zabezpečil vysunutí podvozku před přistáním tak, že si fixou načmáral na ruku nápis „kolo“. Jak se to dělá dnes, to už nevím, ale uvěřil bych tomu, že si pilot někde v military-shopu koupí laserový dálkoměr a ten mu začne hlasem v čínštině oznamovat, že má výšku 50 m a že si má zkontrolovat podvozek. Mimochodem, dneska jsem v jakémsi internetovém obchodě zcela náhodně našel kapesní laserový dálkoměr, měřící do 10 km vzdálenosti s přesností asi 1,3%, jehož cena včetně DPH byla tuším kolem 1500 Kč. No řekněte, nenapadlo by vás tenhle vynález koupit a používat ve funkci radiovýškoměru? Mně se tahle hračka hrozně zalíbila, tak už píšu články do zásoby, abych si na to z honorářů nastřádal…

Pojďme přinášet čtenářům nejen potěšení z reportáží, ale dejme jim něco hlubšího – vědomosti, naučení, poznatky, zkušenosti. Pojďme hledat nevšední zajímavosti a neotřelá témata. Setkali jste se s něčím, co jste při létání ještě nikdy předtím nezažili? Jestliže ano, napište o tom! Žádejte také témata, která vás zajímají a která jste zatím nenašli ani na Aerowebu, ani nikde jinde. Martin Kuba udělal doposud velký kus práce a dal dohromady poměrně široký okruh autorů, kteří buď už u nás publikují, anebo to přislíbili; můžeme je tedy požádat, aby vaše požadavky zkusili redakčně zpracovat.

Tak hezký podzim s četbou Aerowebu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář