Při nehodě vrtulníku zemřel Hannes Arch, pilot Red Bull Air Race

09.09.2016 2 příspěvky

Při nehodě vrtulníku zemřel Hannes Arch, pilot Red Bull Air Race
Při nehodě vrtulníku zemřel Hannes Arch, pilot Red Bull Air Race (Zdroj: Aeroweb.cz)

Smutnou zprávu přinesla dnes brzy ráno rakouská média. Podle informací televize ORF v noci havaroval vrtulník Robinson R66 nedaleko nejvyššího rakouského vrcholu Großglockner. Později vyšlo najevo, že v troskách stroje zahynul závodník mistrovství světa Red Bull Air Race Hannes Arch.

Podle dostupných informací vzlétl vrtulník registrace OE-XHA krátce po čtvrteční 21. hodině z vysokohorské plochy Elberfelder Hütte k letu do Salcburku. Jeho let však skončil po několika minutách, kdy narazil do blízké skalní stěny. Kromě Archa byl na palubě ještě jeden člověk, který údajně utrpěl velmi vážná zranění. Další okolnosti nehody se vyšetřují.

Mistr světa z roku 2008

Johann „Hannes“ Arch si své první sólo na kluzáku prožil v roce 1982, v 15 letech. Díky svému alpskému původu měl k horám a s nimi souvisejícím adrenalinovým aktivitám velmi blízko a v mládí se proto věnoval také horolezectví. Lásku k vrcholům i létání dokonale skloubil při akrobatickém paraglidingu, jehož byl průkopníkem. Věnoval se také BASE jumpingu. V roce 2000 založil společnost Airpro věnující se leteckým marketingovým aktivitám a produkci extrémních sportů.

Nejvíce se však Hannes dostal do povědomí široké veřejnosti v roce 2007, kdy se stal součástí startovního pole šampionátu Red Bull Air Race, a zejména pak o rok později, kdy získal titul mistra světa. V dalších dvou letech o mistrovské tituly bojoval znovu do posledních chvil, ovšem jak v roce 2009, tak v roce 2010 jej překonal britský letec Paul Bonhomme.

Arch byl součástí startovního pole i po obnově soutěže v roce 2014, kdy znovu patřil k nejlepším a o druhý titul šampiona přišel až v posledním závodě na domácí půdě ve Spielbergu. V sezóně 2015 vyhrál závody v Rovinji a v Budapešti a v celkovém pořadí skončil třetí. Třetí příčka mu patřila i v letošním průběžném bodování.

Nyní je již bohužel jisté, že na konto brzy 49letého pilota už další body nikdy nepřibudou…


Foto Red Bull Air Race

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

RIP

09.09.2016 v 14:44 Ivan

Smutná zpráva a velká rána pro sportovní létání, jehož byl Hannes velkým propagátorem. Godspeed and blue skies forever, Hannes!

Odpovědět

RIP

10.09.2016 v 18:56 Jarek

Tak si sedam k večeři s tim,že si přečtu opět něco nového a zajímavého z letani. Ale nemůžu nějak věřit svým očim, když vidim tuto zprávu. Ještě ted mi bezi mráz po zádech. Přeji upřímnou soustrast blízkým.Rest in Peace Hannes

Odpovědět

Přidat komentář