Dassault dodal svůj nový Falcon 8X prvnímu zákazníkovi

10.10.2016

Dassault dodal svůj nový Falcon 8X prvnímu zákazníkovi
Dassault dodal svůj nový Falcon 8X prvnímu zákazníkovi (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jako o své nové vlajkové lodi hovoří zástupci francouzského výrobce letadel Dassault Aviation o zbrusu novém letadle Falcon 8X. Model bizjetu, koncepčně vycházející z menšího Falconu 7X, minulý týden obdržel první zákazník, řecká společnost Amjet Executive. Informoval o tom server Avweb.com.

Falcon 8X je dosud největším letadlem své kategorie v rodině Dassault. Svým doletem 6 450 námořních mil překonovává svého předchůdce 7X o bezmála jednu desetinu a nabízí i prostornější kabinu. Tři jednotky Pratt & Whitney PW307D o maximálním tahu 30 kN zachovávají cestovní rychlost Mach 0,9.


Foto Dassault Aviation

Viditelnou novinkou je modernizovaný kokpit, kterému dominují čtyři 14,1palcové obrazovky avionického systému Primus Epic EASy od Honeywellu s kompletně přepracovaným Flight Management Systemem. Pozornost přitahuje i speciální HUD (Head-Up displej) se zobrazovací technologií FalconEye, kterou výrobce představil před rokem na veletrhu NBAA.

Falcon 8X brzy najde své místo v hangárech dalších přepravců v Evropě, ve Spojených státech, Brazílii, Indii či na Blízkém východě. V továrně v bordeauxském Merignacu společnost aktuálně dokončuje dalších 11 kusů.


Foto Dassault Aviation

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář