ÚCL nově vybírá poplatek za praktické zkoušky, lze však volit z více examinátorů

07.02.2017 3 příspěvky

ÚCL nově vybírá poplatek za praktické zkoušky, lze však volit z více examinátorů
ÚCL nově vybírá poplatek za praktické zkoušky, lze však volit z více examinátorů (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví (ÚCL) začátkem února zveřejnil změnu postupu v provádění vybraných zkoušek dovednosti, přezkoušení odborné způsobilosti a hodnocení odborné způsobilosti. Při využití služeb examinátorů pracujících přímo pro ÚCL bude nutné uhradit správní poplatek 500 Kč. Přibyla ovšem možnost absolvovat některé zkoušky u pověřených examinátorů vykonávajících svou činnost mimo ÚCL. V takovém případě se správní poplatek neplatí a žadatel hradí částku, kterou si účtuje příslušný pověřený subjekt.

Dle oznámení na webu ÚCL se správní poplatek vybírá před provedením každé praktické zkoušky na základě žádosti žadatele o zkoušku dovednosti, přezkoušení odborné způsobilosti a hodnocení odborné způsobilosti, ale pouze v případě, kdy přezkoušení provádí examinátor – zaměstnanec ÚCL přímo za řízením letadla nebo z místa pro instruktora na simulátoru. Vybírání poplatku vychází ze zákona o správních poplatcích 634/2004 Sb., položky 48 f).

Na rozdíl od minulých let, kdy bylo možné zkoušku s examinátorem – zaměstnancem ÚCL vykonat zdarma, dnes zaplatíme správní poplatek 500 Kč. V případě, že zkoušku či přezkoušení provedeme s pověřeným examinátorem nezaměstnaným na úřadě, se na dosavadní praxi nic nemění a cena je otázkou dohody mezi námi a přezkušujícím.

Další změnou je rozšíření působnosti některých examinátorů. Např. zkoušku dovednosti IR a CPL bude možné nově vykonat nejen u kmenových examinátorů ÚCL, ale i u examinátorů pověřených, nezaměstnaných na úřadě. V případě IR máme tři takové nové možnosti, v případě CPL jich je pět. Podrobné informace o oprávněních jednotlivých examinátorů, jejich domovském působišti a kontaktu na ně, lze najít v úřadem zveřejněném seznamu platném od 1. února 2017. V těchto dnech probíhá distribuce jednotlivých pověření. Cenové nabídky examinátorů nespadajících přímo pod úřad tak můžeme očekávat v brzké době.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

preskusanie IR,CPL,MEP,EIR

08.02.2017 v 10:12 jan

Otazka znie,ci sa to tyka vsetkych a teda aj zahranicnych examinatorov, alebo iba examinatorov v CR. Nakolko EASA examiner differencies document hovori o tom, ze skilltesty CPL,IR,EIR,MEP moze vykonavat iba examinator zamestnany na UCL. Obnovy IR,EIR takisto. Pri obnove MEP uz je akceptovany aj zahranicny examinator.(verzia 8 z 3.2.2017)

Odpovědět

RE: preskusanie IR,CPL,MEP,EIR

08.02.2017 v 11:09 tomáš

Tak uvidíme, jestli při vydání nového EASA Examiners dokumentu dojde ke změně. Nicméně dle ARA.FCL.205 je příslušný úřad oprávněn stanovit podmínky pro pověřování examinátora na zkoušku.

Odpovědět

slovensko

08.02.2017 v 12:56 Tomas

Davajte si pozor pretoze v tychto dnoch posiela poplatky za prakticke preskusanie aj nas dopravny urad a to spätne. Teda si poriadne pozrite ci vas vyrubeny poplatok nie je premlcany. Samozrejme pokial ste ho nezaplatili pri preskusani.

Odpovědět

Přidat komentář