Havárii letounu King Air v australském Melbourne nepřežilo 5 osob

21.02.2017

Havárii letounu King Air v australském Melbourne nepřežilo 5 osob
Havárii letounu King Air v australském Melbourne nepřežilo 5 osob (Zdroj: Aeroweb.cz)

Dnes ráno v 8:59 místního času krátce po vzletu z Essendon Airport v Melbourne havaroval letoun Beechcraft B200 Super King Air registrace VH-ZCR. Stroj dopadl do obchodního centra, které sousedí s letištěm. Při nehodě zahynul pilot a všichni čtyři pasažéři na palubě. Na zemi nebyl nikdo zraněn.

Zkušený australský třiašedesátiletý pilot s téměř čtyřicetiletou praxí vezl na palubě čtyři Američany. Letoun startoval na melbournském letišti Essendon, které je vzdáleno jen asi 13 kilometrů od centra města a směřoval na King Island v Tasmánii. Dle informací místní policie došlo u letounu k poruše motoru a následnému pádu do obchodního centra. Po dopadu stroj explodoval a způsobil požár. Direct Factory Outlet, do jehož areálu King Air spadl, měl naštěstí otevírat až o hodinu později. Pravděpodobně i díky tomu nebyl nehodou nikdo na zemi postižen na zdraví či životě.

Australský dopravně bezpečnostní úřad ATSB (Australian Transport Safety Bureau) zahájil vyšetřování nehody. Čtyřčlenný tým vyšetřovatelů bude prověřovat příslušnou dokumentaci k letounu, způsob jeho provozování a údržby a v místě neštěstí zkoumat trosky a hovořit se svědky.

Beechcraft B200 Super King Air je dvoumotorový turbovrtulový letoun s typickou kapacitou šest až deset cestujících podle typu vnitřního uspořádání a kokpitem pro dva piloty. Vznikl vývojem ze starších typů 90 a 100. Ve vzduchu v běžném provozu se s ním lze setkat od roku 1973. Jeho maximální vzletová hmotnost je 5 670 kilogramů, dostup 10 670 metrů a cestovní rychlost přes 500 km/h.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář