Zjištění výrobní anomálie části motorů CFM uzemnilo Boeing 737 MAX

11.05.2017

Zjištění výrobní anomálie části motorů CFM uzemnilo Boeing 737 MAX
Zjištění výrobní anomálie části motorů CFM uzemnilo Boeing 737 MAX (Zdroj: Aeroweb.cz)

Společnost Boeing včera oznámila, že z bezpečnostních důvodů pozastavuje všechny zkušební lety strojů řady 737 MAX. Důvodem je potenciální možnost závady nízkotlaké turbíny použitých motorů CFM LEAP-1B. K preventivnímu uzemnění výrobce přistoupil jen několik dní před termínem dodávky prvních letounů svým zákazníkům.

Motory LEAP-1B dodává společnost CFM International, společný podnik amerického General Electric a francouzského Safrane. Mluvčí CFM Jamie Jewellová pro server AIN uvedla, že při kontrole kvality výroby objevila společnost anomálie v procesu kování disků nízkotlaké turbíny, které by mohly vést až k jejich prasknutí. Safrane, do jehož gesce tato část výroby spadá, odebírá komponenty od více různých dodavatelů a podle mluvčí CFM se produkce problematických disků týká pouze jednoho z nich.


Foto Boeing

Během více jak 2 000 hodin letových testů motorů LEAP-1B používaných pro řadu Boeing 737 MAX nebyla zaznamenána žádná závada. Stejně tak tisíce hodin pozemních zkoušek neodhalily nic nežádoucího. Díky systému kontroly výroby však bylo potenciální riziko odhaleno a inspektoři společnosti CFM nyní pracují přímo u dodavatele inkriminovaných disků na nápravě výrobního procesu.

Postiženo by mělo být dle společnosti CFM jen malé množství motorů. Ty budou odeslány Boeingem výrobci, podrobeny inspekci a pokud budou některé disky vykazovat závadu, budou vyměněny. Motorů LEAP-1A, které používá např. Airbus A320neo, ani LEAP-1C, které pohánějí čínský Comac C919, se odchylka od výrobního standardu netýká.

Podle společnosti Boeing by celá událost neměla nijak výrazně zpozdit dodávky letounů prvním zákazníkům. Tím úplně prvním je malajsijský letecký dopravce Malindo Air a druhým Norwegian Air. A jak uvádí Seattle Times, podle prohlášení Boeingu by se ještě v květnu měli nových strojů dočkat. Přesto trh na komplikace s motory zareagoval poklesem ceny akcií amerického výrobce letounů, který se během dne ustálil na hodnotě 1,3 %. Nové stroje očekává mimo jiné i česká společnost Travel Service, která si v lednu 2016 objednala 16 Boeingů 737 MAX 8.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář