Za nehodu Tupolevu s Alexandrovci může chyba pilota, prozradilo vyšetřování

01.06.2017

Za nehodu Tupolevu s Alexandrovci může chyba pilota, prozradilo vyšetřování
Za nehodu Tupolevu s Alexandrovci může chyba pilota, prozradilo vyšetřování (Zdroj: Aeroweb.cz)

Příčinou prosincové nehody Tupolevu Tu-154 s ruským armádním souborem Alexandrovci je podle závěrů vyšetřování ruských úřadů chyba pilota. Na základě údajů z palubních zapisovačů došli vyšetřovatelé k závěru, že kapitán Roman Volkov podlehl takzvané iluzi domnělého stoupání, na což reagoval uvedením letounu do strmého klesání, ve kterém setrval až do momentu nárazu.

Potvrdila se tak již dříve vyřčená teorie vinící z nehody náhlé selhání a dezorientaci pilotů. Přímý vliv na nehodu nejspíše měla příslovečná nejasnost úmyslů kapitána, který údajně již od začátku pojíždění působil nejistě, nekoncentrovaně a své posádce zadával rozporuplné a nejednoznačné rozkazy. Stres na palubě nejspíše dále zvýšila neschopnost posádky správně najet na dráhu určenou ke vzletu.

Během ručně řízeného plynulého stoupání pak rozrušeného kapitána zřejmě postihl fenomén iluze domnělého stoupání. Ve snaze zabránit neexistující hrozbě přetažení letounu tak Volkov zahájil prudké klesání doprovázené změnou směru, které minutu a čtvrt od vzletu vyústilo ve střet stroje s mořskou hladinou. Letoun se v tu chvíli pohyboval rychlostí kolem 540 km/h za konstantního klesání o hodnotě 20 m/s s náklonem přesahujícím 50°.

Vyšetřování dále vyloučilo jakoukoliv technickou závadu či „vnější zásah“. Při nehodě zemřelo všech 92 osob na palubě, včetně osmičlenné posádky a téměř kompletního souboru Alexandrovci.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář