Dejte si pozor na podvozek u Vivata

02.11.2006

Dnešní zpráva ČTK přináší zprávu, že krátce po přistání havaroval v Brně motorový kluzák. Tento rok jsem byl svědkem úplně stejné události na druhém konci republiky.

Dejte si pozor na podvozek u Vivata
Dejte si pozor na podvozek u Vivata (Zdroj: Aeroweb.cz)
Bez zranění vyvázli v úterý z nehody motorového kluzáku letecký instruktor a pilot. Kolize se stala na letišti v Brně-Medlánkách, když dvojice po přistání se strojem popojížděla do hangáru. U kluzáku se náhle sklopil podvozek. Jeho přední část je zničená, řekl dnes ČTK mluvčí brněnské policie.

Příčinou nehody bylo asi prasknutí vzpěry podvozku. Škody se odhadují na 350.000 korun. Neštěstí zkoumají letečtí experti.

"Pokud by se podvozek sklopil o něco dříve při přistávání, je velmi pravděpodobné, že by dvojice přišla o život. Dvojice má opravdu velké štěstí," dodal mluvčí.

Naprosto stejnou situaci jsem sám zažil letos na jaře. Jdeme s Blaníkem rychle na finále neboť po větru se již blížil Vivat. Přistaneme, vyjedeme z dráhy, abychom nepřekáželi a Vivat mohl v klidu přistát, což taky v zápětí elegantně udělal. Přišlo nám však divné, že i po 15 minutách stále stojí v ose dráhy v místě, kde přistál. Přijdeme blíže a zjišťujeme, že Vivatovi praskla při dojezdu vzpěra přední podvozkové nohy. Stát se to při dosednutí, ani nepomýšlet.

Nedokážu v tuto chvíli posoudit, zda se jedná o shodu náhod nebo častý nešvar u Vivata, proto si nedovolím činit žádný závěr. Snad jen ten, že kdybych byl sám provozovatelem tohoto letadla, nechám jej při nejbližší příležitosti pro jistotu prohlédnout právě zde.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář