Šonka bude v Budapešti útočit na vedení v RBAR

30.06.2017

Šonka bude v Budapešti útočit na vedení v RBAR
Šonka bude v Budapešti útočit na vedení v RBAR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Šampionát Red Bull Air Race 2017 vstupuje do své poloviny už tento víkend závodem v maďarské metropoli a pro českého pilota Martina Šonku to bude velká výzva. Za Japoncem Murojou je v celkovém hodnocení mistrovství druhý se stejným počtem bodů; Muroja má o jedno vítězství více. Šonkovým cílem pro nadcházející víkend bude tento stav změnit.


Foto Red Bull Air Race

Martine, před měsícem jsi dorazil z japonské Čiby do Čech s novou skvělou zkušeností – na bedně jste byli hned dva čeští piloti. Vzhledem k tomu, že se v Budapešti českým letcům daří, myslíš, že to tu bude letos ještě lepší?
Vím, že sem přijede celý český fanklub, což znamená opravdu hodně lidí. Nemůžu se dočkat, až je v Budapešti přivítáme, závod tady je v našich končinách opravdu hodně populární. Pro nás je to jako domácí podnik a chceme se tu předvést lépe než vloni, kdy jsem tu při prvním letu překročil limit G a byl jsem diskvalifikován. Zklamalo mě to nejen kvůli špatnému výsledku, ale i proto, že jsem nepotěšil fandy, kteří tu zůstali i přes silný déšť a my se jim za to naším výkonem neodměnili. To určitě chceme letos zlepšit.

Jak vnímáš trať, která je pro rok 2017 změněná?
Nevypadá tak složitě, ale bude záležet na počasí, na větru. To je vždycky důležitý faktor, který věci ovlivňuje a dělá je ošidnými… Také jsme provedli úpravy na letadle a budeme sledovat, jestli nás posunou dál. Už se ale hlavně těším do trati a zvláště pak na místní řetězový most, který budeme podlétávat. Vloni to kvůli vysoké hladině Dunaje nešlo, letos by to mělo být v pohodě. To je vždycky speciální.

Když říkáš speciální, takový musel být i tvůj červen, ne? Opravdu nevšední. Nejdřív jsi vylétal bednu v Čibě, a pak…
Ano, Japonskem to neskončilo. Byl to velmi náročný závod, ale hned poté jsem cestoval do Ruska, poprvé v životě. Chtěl jsem využít příležitosti a zazávodit si v MotoSurf WorldCupu (mistrovská série na Jetsurfu, pozn. red.). Bohužel tam byla docela zima, asi tak 15 stupňů, a voda byla ještě studenější… Takže to byla celkem výzva, ale na druhou stranu mě to po psychické stránce dost osvěžilo a nakoplo na Budapešť. A fyzičku to rozhodně prověřilo také.

Ale to stále nebylo vše, je to tak?
Ještě jsem závodil v republikovém mistrovství v akrobacii, kde jsem obhájil titul v kategorii Unlimited i přes svou velkou administrativní chybu hned na začátku šampionátu… Také jsem odlétal hodně air show a nesmím zapomenout ani na naše setkání s fanoušky, pro které jsme si vyhradili celý den a dorazilo jich opravdu mnoho. Je to jediná příležitost vidět závodní letadlo na domácí půdě a přišlo několik tisíc lidí. Musím říct, že nás to hrozně nakoplo a jsme všem za jejich podporu opravdu vděční.

Závod Red Bull Air Race v Budapešti startuje zítřejší kvalifikací a vyvrcholí nedělním závodem. O všem podstatném vás budeme informovat z místa dění skrze fotografie, které budeme pravidelně umisťovat na náš facebookový profil.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář