Kopfstein byl třetí v kvalifikaci v Budapešti, Šonka těsně za ním

01.07.2017

Kopfstein byl třetí v kvalifikaci v Budapešti, Šonka těsně za ním
Kopfstein byl třetí v kvalifikaci v Budapešti, Šonka těsně za ním (Zdroj: Aeroweb.cz)

Český pilot Martin Šonka si v kvalifikaci na čtvrtý závod sezóny světového šampionátu Red Bull Air Race vyletěl čtvrté místo a v nedělním závodě se o postup mezi nejrychlejších osm utká s Peterem Podlunšekem ze Slovinska. Ještě o stupínek výš dnes skončil druhý český zástupce, Petr Kopfstein.

Šonka v Budapešti ovládl oba tréninky a do kvalifikace tak vstupoval jako jeden z největších favoritů. První pokus chtěl letět na jistotu a ve druhém plánoval přitlačit na pilu. „Byl to záměr, první let jsem letěl tak, abych měl solidní čas, ale především abych nebyl diskvalifikován, jako se to stalo některým kolegům. Ve druhém jsem přidal, bohužel jsem ale překročil maximální hranici přetížení a to znamenalo pro druhý let diskvalifikaci. Podle analýzy dat jsme zjistili, že jsem limit překročil na dvě setiny sekundy, což není snad ani lusknutí prstem, ale stalo se,“ dodává s úsměvem Šonka.


Foto Red Bull Air Race

„Ve čtrnáctce letím proti Peterovi, rozhodně ale nelze nic podcenit. Peter byl v San Diegu druhý a rozhodně má rychlé letadlo. Opravdu už tady není slabých soupeřů a navíc systém závodu je neúprosný. Nicméně věřím, že když zaletíme náš standard, měli bychom jít dál.“

Kvalifikaci nakonec vyhrál s v rekordu trati Kanaďan McLeod před Japoncem Murojou. Třetí skončil Šonkův krajan Petr Kopfstein. Loňský mistr světa Němec Dolderer překročil maximální povolenou hranici přetížení, stejně tak i rychlík ze Španělska Velarde. Právě Dolderer se tak v pikantním souboji utká s vedoucím mužem šampionátu Murojou.

Přímý přenos nedělního klání na ikonické trati před maďarským parlamentem můžete sledovat na webu www.redbullairrace.com. Aktuální obrazové zpravodajství přinášíme přímo z Budapešti na našem facebookovém profilu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář