Do roku 2018 nejen v novém kabátě

20.12.2017 9 příspěvků

Vánoce jsou za dveřmi, a tak sobě i vám nadělujeme s malým předstihem už dnes. A věříme, že je dárek zjevný na první pohled! Tím to ale rozhodně nekončí.

Do roku 2018 nejen v novém kabátě
Do roku 2018 nejen v novém kabátě (Zdroj: Aeroweb.cz)

Jak jste si určitě všimli, Aeroweb má ode dneška nový vzhled. Konečně vám tak můžeme odprezentovat první střípek práce, která nás provází již několik posledních měsíců. Drželi jsme se přitom pevně hesla, že nemá valný smysl měnit to, co úspěšně funguje, ale je potřeba opravit chyby a modernizovat to, co je již zastaralé. Nechť je to omluvou všem, kteří by očekávali vysloveně revoluci; naším cílem byla spíše evoluce. A nový vzhled zdaleka není jedinou změnou.

Vzhled o flight level výš

Těžko ale začít mluvit o něčem jiném než právě o vzhledu, neboť to je zcela určitě změna na první pohled nejviditelnější.

Ačkoliv se design webu od spuštění před 12 lety v čase proměňoval, vždy jej provázelo mnohdy až příliš pestrobarevné schéma. Nově jsme jej nahradili podstatně jednodušším barevným spektrem, v němž jednotlivé barvy, a především jejich kombinace, nepůsobí tak rušivě a forma webu nevyniká na úkor jeho obsahu. K tomu dopomohou i různé grafické prvky, které web trochu osvěží.

Cílem každé modernizace je samozřejmě to, aby web odpovídal době, ve které žije. Doménou dneška je na poli internetových stránek tzv. responzivita neboli schopnost webů přizpůsobit svou podobu nejrozličnějším zařízením, přes která lze web prohlížet. Aeroweb tak bude ode dneška pohodlnější i pro uživatele, kteří již povětšinou odložili počítače a notebooky a sledují svět přes monitory tabletů či telefonů.

Věříme tedy, že i Aeroweb poletí na pomyslné vyšší letové hladině o něco rychleji, hladčeji a dál od nebezpečných jevů jako jsou turbulence či bouřky. smile

Přehledy leteckých firem a konečně funkční bazar

Bylo by však trpké, kdybychom vám nadělili jen nové barvy a trochu větší písmo. Pojďme se proto podívat detailněji, co je ode dneška na Aerowebu nového z hlediska funkcí.

Pravidelní čtenáři vědí, že jsme po několik let spravovali přehled leteckých škol a půjčoven působících v Česku. Protože se přehledy srovnání cen pilotních výcviků a letadel k pronájmu těšily mimořádné oblibě, rozhodli jsme se zajít ještě dál. Ve zbrusu nové databázi leteckých firem tak najdete nově také přehledy leteckých servisů, leteckých lékařů, poskytovatelů aerotaxi, obchodů a e-shopů nejen s potřebami pro piloty, přehledy leteckých výrobců a prodejců a konečně seznamy provozovatelů restaurací a ubytování, jejichž služeb můžeme využít při cestování po ČR. Vě všech kategoriích se vám nabízí různé možnosti filtrace, od zeměpisné polohy po tematické kategorie. Snadno si tak vyfiltrujete například restaurace, které se nachází přímo na letišti.

U většiny firem se také dočtete, jaké poskytují služby, a najdete v jejich profilech nejrůznější kontaktní informace. Nově nabízíme možnost kontaktovat přímo přes Aeroweb i více společností najednou. Pokud tedy například plánujete zahájit pilotní výcvik, anebo sháníte leteckého lékaře, můžete jedním vzkazem oslovit hned několik společností a ušetříte tím plno času.

Jednou z nejnavštěvovanějších částí našeho webu je dlouhodobě letecký bazar. Ten však v minulosti ne vždy správně fungoval, trpěl výpadky a v poslední době umožňoval prakticky jen vkládání nových inzerátů bez možnosti je dále upravovat či zcela rušit. To se konečně mění! Nový bazar umožňuje dále také zadávat ceny produktů nejen v korunách, ale i v eurech či dolarech, přičemž u cizích měn se vám orientační přepočet na koruny zobrazí pro lepší přehlednost také. Kategorizace inzerátů oproti minulosti více odpovídá rozvržení produktů, jak je skrze bazar nabízíte či je v bazaru naopak poptáváte.

Letadla a letiště

Další výraznou proměnou prošla sekce Letadel. Původní katalog na starém webu působil spíše jako encyklopedie, mnohdy s poněkud historickým nádechem. Zbrusu nový přehled letadel, obohacený oproti minulosti například o seznam vrtulníků či leteckých simulátorů, snadno prohledávatelný díky možnosti filtrace výsledků, by měl o něco více plnit roli cenového přehledu pro ty z vás, kteří třeba uvažují o koupi nového letadla. Stejně tak v něm najdou podstatné informace všichni čtenáři, kteří se třeba chystají do letecké školy a rádi by se podívali, s čím vlastně budou létat. Nový přehled neustále rozšiřujeme a oceníme i případnou pomoc s jeho plněním. Odměnou vám může být honorář anebo třeba let na naší redakční Cessně. smile

Kromě přehledu letadel jsme přepracovali také přehled pronájmů, který se nyní více zaměřuje na vlastnosti a výbavu konkrétních kusů u konkrétních pronajímatelů. Chcete si půjčit IFRově certifikovaný letoun s autopilotem, zatahovacím podvozkem a glass kokpitem? Zaškrtněte ve filtraci příslušné parametry a z nabídnutých výsledků si vyberte ten nejvhodnější.

Zde je potřeba jen podotknout, že přesné informace o vybavení jednotlivých strojů získáváme přímo od pronajímatelů a jejich součinnost se v tomto ohledu teprve rozbíhá. Zatím tedy najdete parametry jen u hrstky pronájmů. Do začátku další letecké sezóny se přehled určitě rozšíří.

Po několikaměsíční odmlce se dnešního dne spustila také obnovená sekce Letiště. V novém přehledu, kterému dominuje interaktivní Google mapa s přehledem IFR letišť, VFR letišť a SLZ ploch a heliportů, si můžete snadno vyfiltroval například letiště s možností přespání.

Velké poděkování zde patří Patriku Sainerovi, z jehož osvědčené a populární Databáze letišť pochází také základní informace o každém letišti v Česku i na Slovensku, které v přehledu najdete. Kromě toho se však na Aerowebu snadno dozvíte, kdy na daném aerodromu vychází či zapadá slunce, jaké jsou zde možnosti občerstvení a ubytování, jaké školy zde působí či jaká letadla si zde můžete pronajmout. Velice užitečnou novinkou je pak možnost podívat se u každého letiště na nejbližší dostupnou webkameru a například před letem tak lépe ověřit místní stav počasí.

Briefing, kalendář akcí či práce v letectví: osvědčené zůstává

Kromě výše zmíněných hlavních novinek narazíte prakticky na každé stránce na dílčí úpravy a vylepšení, které vám užívání Aerowebu zpříjemní a ulehčí.

To se týká i stránek, které si svou základní funkcionalitu drží a nadále tak zůstávají stabilní součástí našeho serveru. Sekce Briefing, byť obohacená o řadu nových a aktualizovaných zdrojů, si nadále zachovává své grafické rozvržení; úplnou novinkou v ní je část Letecké předpisy, která vám, věříme, trochu usnadní orientaci ve spleti předpisů a nařízení z dílny ICAO, EU a České republiky.

Bez větších zásahů do funkcionality se obešla také část Pilotní průkazy, nicméně její zcela novou obsahovou částí je interaktivní průvodce Jak získat pilotní průkaz. Jedná se o jednoduchý a současné době odpovídající návod, jak se stát pilotem, ať už profesionálním či pro zábavu.

Kalendář leteckých akcí se rovněž drží zaběhlých pořádků, a i nadále do něj budou přibývat před nacházející sezónou letecké dny a výstavy, aerosalony, sportovní akce, kurzy, školení či společenské akce. Změnili jsme vzhled i v poslední době velice ostře sledované rubriky Práce v letectví, kam prakticky denně přibývají nové pracovní příležitosti pro každého, kdo hledá uplatnění mezi letadly.

Co pro vás chystáme dál?

Hned v úvodu jsem zmínil, že vám dnes představíme jen střípek dosavadní práce. Do našeho vysněného džbánku toho totiž pořád velký kus chybí a naše úsilí dnešním spuštěním modernizovaného webu rozhodně nekončí. Abychom vás trochu navnadili, můžeme prozradit, že jednou z nejbližších inovací bude rovněž dlouho chystaný systém registrace uživatelů. Ten vám kromě jednoduché správy inzerátů v Bazaru či v rubrice Práce umožní například uložit si do profilu své oblíbené články či přidat záložku ke svým oblíbeným článkům a plno dalších funkcí, která si prozatím necháme jako překvapení.

S tím souvisí také sekce pilotních testů, která má ode dneška oproti původní verzi jen modernější vzhled, avšak kterou bychom v návaznosti na spuštění registrace uživatelů rádi proměnili v komplexní testovou aplikaci.

A plánů máme ještě daleko více… smile

Na závěr článku nám dovolte poznámku a prosbu. Jako každá nová věc, i nový web může přes zevrubné testování skrývat nějaký nedostatek či přímo chybu. Prosíme vás proto o přiměřenou shovívavost a trpělivost, a především spolupráci v postupném zdokonalování. Úplně postačí, když nás na případný nalezený problém upozorníte. Předem vám za to moc děkujeme! smile

A zároveň vám všem, našim milým čtenářům, přejeme z redakce Aerowebu klidné Vánoce a ať se vám rok 2018 vydaří přesně podle přání!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Databáze škol

21.12.2017 v 10:25 Jirka

Přehled škol je super, ale chtěl bych se zeptat zda půjde o kompletní seznam, nebo jen o vybrané komerční partnery? Hodně škol v přehledu dle mého názoru ještě chybí.

Díky za odpověď.

J.

 

Odpovědět

RE: Databáze škol

21.12.2017 v 10:47 Adam Zuska

Jirko, díky za dotaz. S přehledem škol (potažmo všech firem) je to nadále stejné. Společnosti mají možnost být v přehledu zcela zdarma. Otázkou vždy je, jak moc jsou ochotné komunikovat, potažmo přímo sdělovat své informace o rozsahu a cenách svých služeb apod. Naší primární snahou ale bylo, je a bude, aby byl přehled efektivním pomocníkem pro vás, čtenáře. Školy, které v přehledu figurují, to vnímají stejně, za což jim také patří dík.

Odpovědět

Aktuálnost údajů

22.12.2017 v 16:37 Petr

Co se týká přehledu škol, nabízených výcviků a především cen, je asi nejdůležitějším parametrem aktuálnost.

Ceny jdou postupně nahoru a ty nejlevnější ceny v přehledu už jsou bohužel minulostí. 

V přehledu by proto měly být pouze školy které jsou ochotné poskytovat reálné informace s konečnými cenami a průběžně je aktualizovat.

Seznam sice prořídne, ale bude mít větší hodnotu.

Odpovědět

Přehled diskuzi

23.12.2017 v 8:34 Tomáš

V mobilním zobrazení mi chybí tradiční přehled posledních diskuzních příspěvků mě titulní straně. Mohl by být dostupný alespoň z menu?

Odpovědět

RE: Přehled diskuzi

24.12.2017 v 14:23 Adam Zuska

Tomáši, díky za připomínku. Začátkem ledna nasadíme aktualizaci, která vyřeší několik bugů v mobilním zobrazení. I diskusní příspěvky budou trochu dostupnější.

Odpovědět

Banner

24.12.2017 v 14:44 Kex

Hehe, na mobilu roztahuje sirku stranky akorat reklama J&T dole. :D Jinak dobra prace,  responzivita byla zapotrebi a je fajn, ze to neni nejak rusive ani kompletni redesign. Me osobne hrozne otravuje, kdyz weby furt meni design a delaji to akorat min a min intuitivni a prehledne.

Odpovědět

Chybějící obsah článků

28.12.2017 v 9:29 Libor V.

Ahoj, vypadá to hezky. Jen u některých článků se zobrazuje pouze nadpis, ale obsah bohužel chybí. Např.:

https://www.aeroweb.cz/clanky/417-jak-jsem-oral-aneb-prvni-pristani-do-pole

https://www.aeroweb.cz/clanky/274-

Tak snad se obsah nezatoulal do binárního nebe :-) 

Odpovědět

RE: Chybějící obsah článků

28.12.2017 v 10:58 Adam Zuska

Libore, díky za připomínku. Obsah těch úplně nejstarších článků byl na web vkládán ještě postupem z doby Arpanetu, do databáze jej musíme ještě překlopit. Snad nám to nějaký čas prominete... :)

Odpovědět

RE: RE: Chybějící obsah článků

24.01.2018 v 12:24 Libor V.

Články už jsou "překlopeny", jen u nich ještě chybí obrázky. Podaří se napravit i tato drobnost?

 

Mimochodem, díky za parádní web!

Odpovědět

Přidat komentář