Emirates podržely projekt A380, objednaly 36 nových letadel

19.01.2018

Emirates podržely projekt A380, objednaly 36 nových letadel
Emirates podržely projekt A380, objednaly 36 nových letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letecká společnost Emirates oznámila objednávku dalších 36 letadel Airbusu A380, přičemž 20 letadel je fixně objednaných a na dalších 16 se bude vztahovat opce. Celková hodnota objednávky činí bezmála 332 miliard korun. Tento podpis de facto určil osud projektu A380 na další dekádu, bez objednávky by se totiž výroba největšího letounu pro přepravu cestujících patrně nadobro zastavila.

Airbus A380 Emirates

Flotila Airbusů A380 v barvách Emirates, čítající nyní 101 letadel, společně s dřívější objednávkou 41 strojů a aktuální objednávkou dalších 36 kusů se vyšplhá na celkový počet 178. Zatím není zřejmé, zdali půjde v případě nejnovější objednávky o letouny s motory GE nebo Rolls-Royce. Emirates provozují obě verze a v současné době vyhodnocují jejich provozní výsledky.

„Toto letadlo velkým dílem přispělo k růstu Emirates a jejímu úspěchu od roku 2008. Velmi nás těší, že tato spolupráce bude pokračovat i nadále. Také věřím, že po vzoru Emirates a této objednávky budou následovat další objednávky a budeme tento úžasný stroj vyrábět i po roce 2030,“ uvedl při podpisu memoranda o porozumění John Leahy, šéf obchodu Airbusu.

Svou promluvou připomněl veřejné tajemství, že by se bez objednávky největší aerolinky světa výrobní program A380 nejspíš neudržel. Hlavní zájem dopravců se totiž stále více soustředí na úzkotrupé a především dvoumotorové letouny. Více informací o tomto trendu a jeho aspektech najdete v článku Čtyřmotoráky na ústupu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Airbus A380


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář