Zemřel Jan Brskovský, prezident Letecké amatérské asociace ČR

14.05.2018 2 příspěvky

Zemřel Jan Brskovský, prezident Letecké amatérské asociace ČR
Zemřel Jan Brskovský, prezident Letecké amatérské asociace ČR (Zdroj: Aeroweb.cz)

Včera, v neděli 13. května, navždy odletěl úřadující prezident Letecké amatérské asociace České republiky, pan Jan Brskovský. Bylo mu 78 let. Informaci zveřejnil web asociace, v jejímž čele stál od roku 2001. Za svůj přínos letectví byl Jan Brskovský letos v březnu oceněn Mezinárodní leteckou federací (FAI) Diplomem Paula Tissandiera.

Jan Brskovský (1940-2018)
Jan Brskovský (1940-2018) / Foto Laa.cz

Člověk s detailní znalostí letecké historie, publicista, popularizátor letectví. Osobnost, která se dlouhé roky zasazovala o co možná nejpříznivější podmínky pro využívání vzdušného prostoru piloty, kteří létají pro radost. Prezident, který spojoval. Ve spolupráci s dalšími leteckými organizacemi prosazoval zájmy nekomerčního létání. Mnoho sil a času věnoval jednáním se státními úředníky. I jeho zásluhou dnes patří Česká republika k státům rekreačnímu létání v zásadě přejícím.

Poznat jsme ho mohli i jako pilota. Jeho letecké začátky byly svázány s letištěm Zbraslav/Radotín. Ve vzduchu jsme ho pak mohli spatřit např. v Blaníku nebo Stratonu. Široká veřejnost bývala vtažena do děje různých leteckých dnů jeho erudovaným komentářem, při kterém mohl uplatnit svoje znalosti historie a letecké techniky.

Před svým působením v asociaci byl Jan Brskovský činný v časopise Letectví + kosmonautika. Tam se krom psaní věnoval také grafice. V dalším období bylo jeho jméno spojeno s časopisem Pilot. V měsíčníku Letecké amatérské asociace ČR byl mimo jiné častým autorem úvodního slova. V letošním dubnovém vydání v něm píše mimo jiné o hledání spolupráce lidí zasažených aviatikou za účelem udržování dobrých podmínek pro sportovní a rekreační létání. Vzpomeňme na něj právě jako na příklad člověka aviatikou zasaženého, který se letectví věnoval přes dlouhodobé onemocnění do svých posledních dnů a vzpomeňme na vše dobré, co Jan Brskovský pro svobodu tuzemského létání udělal.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

R.I.P. Honzo

14.05.2018 v 10:12 Lubor

... až se staneš andělem, dávej na nás prosím pozor.

Odpovědět

Jeho komentář na leteckém dni

14.05.2018 v 11:13 Michal

Jeho komentář na leteckém dni zněl jako pohádka o letadlech ... 

Odpovědět

Přidat komentář