Šonka ovládl kvalifikaci RBAR v Budapešti, Kopfstein třetí

24.06.2018

Šonka ovládl kvalifikaci RBAR v Budapešti, Kopfstein třetí
Šonka ovládl kvalifikaci RBAR v Budapešti, Kopfstein třetí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martin Šonka vyhrál kvalifikaci na čtvrtý závod světového šampionátu Red Bull Air Race 2018, který se letí tento víkend v Budapešti. Dlouho byl v sobotním klání na prvním místě další český pilot Petr Kopfstein, který dokonce zaletěl traťový rekord. Šonka ale svým prvním letem tento čas ještě vylepšil a když ho následně nepřekonali ani Američan Goulian, ani Australan Hall, radoval se z kvalifikačního prvenství. Mezi české duo se podařilo vklínit Japonci Murojovi.

Šonkovi navíc do zítřejšího prvního kola ubyl soupeř, protože Matthias Dolderer z Německa ze zdravotních důvodů do kvalifikace nenastoupil a nepoletí ani v zítřejším závodě. „Především přeji Matthiasovi, ať je hlavně brzy v pořádku, to je nedůležitější ze všeho. První kolo navíc normálně letíme a na čase, jaký zaletíme, záleží rozlosování v kole druhém. Takže čas bude velmi důležitý.“

Martin Šonka v závodě Red Bull Air Race 2018 v Budapešti
Martin Šonka v závodě Red Bull Air Race 2018 v Budapešti / Foto Red Bull Air Race

Oběma českým pilotům, které už při kvalifikaci podporovalo obrovské množství fanoušků s českými vlajkami, se dařilo už v trénincích. Kopfstein vyhrál první, Šonka druhý a i v kvalifikaci oba ukázali, že jsou na závod připraveni. Kopfstein dlouho držel rekord trati skvělým časem, Šonka ho pak dokonce ještě vylepšil.

„Vítězství v kvalifikaci je dobrým startem do závodního víkendu, ale především je důležité zůstat v klidu a dobře se připravit na zítřek. Až zítra se budou rozdávat body, takže musíme zůstat soustředění,“ říkal po sobotní „šichtě“ Šonka. „Oba kvalifikační lety si s týmem rozebereme, podíváme se na data a řekneme si, co a jak. Konkurence je obrovská, jde o setinky a chyby se neodpouští. Určitě jsem ale rád za dnešní výsledek i kvůli fanouškům, kterých je tady strašně moc a drží nám s Petrem palce. Podpora je opravdu neuvěřitelná a je vidět, že air race má u nás doma čím dál tím větší základnu. Doufám, že si všichni fandové podobně jako dnes užijí i zítřejší závod,” doplnil.

Nedělní závod v Budapešti startuje prvním kolem v 13 hodin.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář