Šonka si splnil povinnost, v Břeclavi vyhrál osmý domácí titul

02.07.2018

Šonka si splnil povinnost, v Břeclavi vyhrál osmý domácí titul
Šonka si splnil povinnost, v Břeclavi vyhrál osmý domácí titul (Zdroj: Aeroweb.cz)

Martin Šonka se po vítězství v závodě světového šampionátu Red Bull Air Race rozhodně nenudí. Hned po příletu z Budapešti vyměnil svůj závodní speciál za ten akrobatický a vydal se do Břeclavi na domácí šampionát. Šonka porazil v kategorii Unlimited své kolegy z reprezentace, Markem Hykou a Petrem Kouřilem, navrch přidal znovu i vítězství ve svém oblíbeném freestylu.

Na žádné velké slavení po Budapešti Šonka neměl čas. Hned v pondělí letěl zpět do Česka, vyměnil své stroje jeden za druhý a už měl v hlavě pouze akrobacii. „Bohužel termínově to takhle vyšlo, s týmem jsme tak v Budapešti dali na oslavu jen pivo a druhý den už jsem měl v hlavě jen domácí šampionát. Není to ideální, protože nebyl žádný čas na přípravu, na akrobatický trénink, což je samozřejmě úplně jiné létání, než v air race. Ale nějak jsem to zvládnul a na rozdíl od loňska neudělal ani žádnou hloupou chybu, připomněl český akrobat hrubku, která se mu povedla vloni na domácím šampionátu, když rozhodčím odevzdal určitou sestavu a ve vzduchu pak letěl jinou. I přes velkou bodovou propast nakonec stejně vyhrál.

Martin Šonka na MČR v Břeclavi 2018
Martin Šonka na MČR v Břeclavi 2018

Pro Šonku to je osmý domácí titul v klasické akrobacii v kategorii Unlimited. I když má nabitý kalendář, je rád, že v Břeclavi mohl závodit. „Ano, je to náročné, ale sešli jsme se tady s reprezentačními kolegy a bylo fajn se s nimi poměřit. Zároveň to je takový start přípravy na Mistrovství Evropy, které se letos bude konat u nás a rádi bychom předvedli nějaký pěkný výsledek. Další závod air race máme až v srpnu, takže teď bude čas na trénink, rozhodně bud potřeba, pokud chceme uspět.” Šonka bude na Evropském šampionátu v nejvyšší kategorii Unlimited obhajovat titul vicemistra v klasické akrobacii a evropský titul ve freestylu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář