Databáze letišť a letecké mapy v roce 2019

26.10.2018

Ač se zdá, že s nastupujícím podzimem je příští letecká sezona ještě velmi daleko, jsou přípravy změn vzdušného prostoru a obecně novinek ve VFR létání pro rok 2019 již dávno v plném proudu. Stejné je to také s přípravou nového vydání vaší Databáze letišť 2019 a leteckých map.

Databáze letišť a letecké mapy v roce 2019
Databáze letišť a letecké mapy v roce 2019 (Zdroj: Aeroweb.cz)

V letošním roce jsem připravil již dvě aktualizace - změnové služby k Databázi letišť, které vyšly s platností 24 MAY 18 a 21 JUN 18 a jsou jako vždy ke stažení na našich stránkách www.aerobaze.cz v sekci FREE download. Kromě změn komunikačních frekvekvencí na území Slovenska (pozvolný přechod na 8,33 kHz) obsahovaly změnové služby letní aktualizaci důležitých údajů týkajících se českých i slovenských letišť. Další aktualizace je plánována již za dva týdny - 08 NOV 18. Bude opět obsahovat změny komunikačních frekvencí a tentokráte nejen na Slovensku, ale také v Česku. Mění se totiž frekvence LKPR TWR - Ruzyně Tower a také LKPD APP - Pardubice Approach. Všechny tyto změny samozřejmě budou zapracovány do nového vydání Databáze letišť 2019.

Mezi hlavní novinky Databáze letišť 2019 v rámci území České republiky bude patřit komplexní změna vzdušného prostoru a změna některých důležitých komunikačních frekvencí. V rámci Slovenska budou snad již finalizovány nové komunikační frekvence po přechodu na rozestup kanálu 8,33 kHz a dále by mělo vstoupit v platnost nové uspořádání CTR/TMA Košice.

Pro Českou republiku vstupují v platnost zásadní změny již o cca měsíc dříve, nežli bylo v poslední době běžně zvykem. Zvykli jsme si, že významné změny vstupují v platnost v druhé polovině března (platnost změn se řídí kalendářem AIRAC s 28denním cyklem), ve stejném termínu byla také publikována letecká mapa ICAO 1 : 500 000. Pro rok 2019 je tento termín posunut již na konec února, konkrétně změny vstoupí v platnost k 28. únoru 2019. Ke stejnému datu vyjde také nová letecká mapa ICAO ČR 1 : 500 000.

Databáze letišť 2019 vyjde koncem března 2019
Databáze letišť 2019 vyjde koncem března 2019

Novinky v roce 2019

Ze zatím známých informací nás čekají v roce 2019 vcelku významné změny v rozdělení vzdušného prostoru. Mezi hlavní plánované změny patří komplexní redesign CTR a TMA letišť Karlovy Vary (LKKV), Brno Tuřany (LKTB) a Ostrava Mošnov (LKMT). Dále proběhne změna dočasně vyhrazeného prostoru LKTSA 2 Březina, bude vypublikován nový dočasně rezervovaný prostor LKTRA 74 Volary a nový nebezpečný prostor LKD 4 Satalice. Zároveň od 28. února 2019 vznikají zcela nové omezené prostory nad územím národních parků ČR. Jedná se konkrétně o omezené prostory LKR 1 Šumava, LKR 2 České Švýcarsko, LKR 3 KRNAP a LKR 4 Podyjí.

Pro Slovensko je v plánu běžné datum publikování změn na konci března, tak jak jsou piloti VFR již mnoho let zvyklí. Zásadní změnou bude snad již kompletní vypublikování nových 8,33 kHz frekvencí pro slovenská letiště. Přechod na rozestup kanálu 8,33 kHz plánovaný původně na začátek roku 2018 se na Slovensku vůbec nevydařil a frekvence byly postupně měněny v průběhu celého léta 2018. Další významnou změnou bude nové uspořádání CTR a TMA Košice a nejspíše i návazných vojenských vzdušných prostorů.

Nová Databáze letišť 2019 by podle redakčního plánu měla vyjít 22. března 2019 s datem všeobecné platnosti k 28. březnu 2019. Bohužel tím nastane krátké období, kdy pro VFR létání nebudou dostupné nové aktuální informace platné již od 28. února 2019. Vzhledem k celkové náročnosti prací na přípravě nového vydání Databáze letišť a leteckých map VFR, s ohledem na současné vydání publikace pro Českou a Slovenskou republiku a hlavně na aktualizace informací o více než 240 letištích na území Česka a Slovenska, není bohužel možné termín vydání nové Databáze letišť 2019 v papírové formě uspíšit o celý jeden měsíc. Elektronická data pro naši mobilní aplikaci Databáze letišť však budou vydána včas k termínu jejich platnosti.

Součástí nové Databáze letišť 2019 bude opět nová aktuální letecká mapa ICAO ČR 1 : 500 000, jak je tomu již mnoho let. Samozřejmě budou k nové Databázi letišť přibaleny jako každý rok také naše dvě mapy VFR: letecká navigační mapa VFR 1 : 500 000 a letecká plánovací mapa VFR 1 : 1 000 000. Databáze letišť PROFI vyjde také ve stejném termínu jako klasická verze a ve stejném rozsahu jako v roce 2018. Prodejní ceny Databáze letišť i leteckých map zůstávají pro rok 2019 nezměněné, stejné jako v roce 2018.

Nová aplikace pro iOS 

Ještě musím zmínit aktuální novinky ohledně vývoje naší nové mobilní aplikace Databáze letišť. Verze pro operační systém iOS od Apple se již pomalu blíží do finále. Dokonce jsme již uvolnili první verzi pro interní beta testery a odezva byla vcelku pozitivní. Aktuálně tým programátorů pracuje na zapracování připomínek testerů a doladění jádra apky. Můžete se těšit na mnoho nových praktických funkcí. Bylo přepracováno celé jádro apky, a proto jsou například mnohem jednodušší aktualizace dat. Podrobné informace zveřejním, až bude nová apka na AppStore. Již jsem se poučil z předchozích nezdarů a neodhaduji předem žádné, ani předběžné, termíny uvedení mobilní aplikace. Nyní však doufám, že by apka mohla být uvedena již „brzy“ :-))) Verze pro operační systém Android se již také začala vyrábět, jelikož bude v zásadě identická s iOS Apple verzí, bude vývoj probíhat v závěsu dolaďování Apple verze.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář