Parašutismus

28.11.2006

Opustit za letu bezchybně fungující letadlo je pro jednu skupinu lidí jedna z jejich nejhorších nočních můr, pro druhou nejoblíbenější sport plný adrenalinu.

Parašutismus
Parašutismus (Zdroj: Aeroweb.cz)

Asi nejlepším způsobem jak se stát parašutistou je zajít si do některé z mnoha parašutistických škol fungujících po celé ČR. Když tam přijdete dají vám pravděpodobně na vybranou co si budete přát - tandemový seskok nebo samostatný výcvik.

 

Tandemový seskok

Tandemový seskok je seskok při kterém je zákazník popruhy připoután k tělu zkušeného parašutisty instruktora. Odpadávají jakékoliv starosti v průběhu letu a zákazník se může plně kochat obrovskou rychlostí a překrásným výhledem. V letadle si tandempilot připne na svůj postroj postroj zákazníka a přesně vysvětlí co je nutné dělat při výskoku během letu a při přistání. Letadlo se opouští až po vystoupání do výšky cca. 4000 metrů. Po výskoku z letadla se letí volným pádem asi minutu, rychlostí dosahujících 200 km/h až do výšky 1500 metrů kdy tandempilot otevře padák a poté se asi deset minut snášíte na doskokovou plochu. V průběhu letu na padáku si můžete s tandempilotem povídat a jediné co slyšíte je šumění větru v lanech padáku.

 

 

"Tandemový seskok se může absolvovat v jakémkoliv věku a není potřeba zdlouhavá příprava a náročné lékařské prohlídky."

 


Cena se pohybuje od 3000 do 4000Kč možností je si celý seskok nechat natočit od zkušeného kameramana – parašutisty, který bude po celou dobu ve vaší blízkosti. Tento videozáznam vyjde asi na 1000 až 2000Kč.

 

Základní výcvik (samostatný)

Pokud se cítíte dostatečně odvážní a chcete si vyzkoušet ten osudový krok do prázdna pod letadlem a říkat si parašutista, musíte podstoupit základní výcvik. Základní výcvik obsahuje dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části vám instruktor vysvětlí co to vlastně padák je, jak se řídí, kde je záložní padák... Dále se budete učit výskoky z letadla či parakotouly. Tato teoretická příprava se odehrává bud přímo na letišti či ve vybavené kanceláři paraškoly. Po zvládnutí teorie a přezkoušení je ještě nutné předložit záznam o uschopnění pro parašutismus od leteckého doktora. Po zvládnutí všech náležitostí se již může přistoupit k samostatnému seskoku. Ten probíhá z výsadkového letadla (většinou AN-2 či L-410) ve výšce od 1200 do 1500. O bezproblémové vytažení padáku se postará lano s karabinou, které je spojena s vašim hlavním padákem a ocelovým lanem které vede uvnitř letadla. (Pokud jste viděli nějaký válečný film s parašutisty,určitě víte o čem mluvím). V teoretické přípravě již víte jak vyskočit a co to sou automatické úkony po otevření padáku takže nyní se můžete poprvé v životě kochat pohledem kdy pod nohama máte celou matičku zemi a v duši ten slastný pocit, dokázal jsem to.

 
 

Cena se pohybuje od 2000 do 3000Kč v ceně je teoretická příprava a většinou i první seskok. Vybavení, na kterém se skáče, závisí na dané paraškole či paraklubu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář