V Náměšti havaroval po problému s pohonnou soustavou armádní Mi-35

29.11.2018

V Náměšti havaroval po problému s pohonnou soustavou armádní Mi-35
V Náměšti havaroval po problému s pohonnou soustavou armádní Mi-35 (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou došlo ve středu k havárii vrtulníku Mi-35 z výzbroje vzdušných sil Armády České republiky. Při nehodě nebyl nikdo zraněn.

Vyplývá tak z vyjádření mluvčí Generálního štábu, plk. Magdaleny Dvořákové, která dnes uvedla, že zřejmou příčinou nehody bylo „roztržení" jedné ze dvou pohonných jednotek Klimov TV3-117, načež stroj z několika metrů dopadl na plochu letiště.

Podle informací Aerowebu se tak zřejmě stalo krátce po vzletu v průběhu visu, během kterého piloti vrtulníků ověřují správnou funkci řízení a všech palubních systémů cíleně jen v malé výšce nad letištěm právě pro případ možné nehody.

U 221. vrtulníkové letky je v aktivní službě 10 vrtulníků Mil Mi-24V v exportní verzi Mi-35, celkově však armáda vlastní 17 strojů. V poslední době jsou přitom armádní vrtulníky problémové nejen kvůli náročné údržbě, ale především vzhledem k závislosti na dodávce náhradních dílů z postsovětských zemí. Všechny stroje přitom letectvo plánuje v příštích několika letech postupně nahradit novými bojovými vrtulníky západní provenience.

Mi-24V ve výzbroji armády ČR
Mi-24V ve výzbroji Armády ČR / Foto wikipedia.org, Łukasz Golowanow 

 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář