Boeing představil autonomní Passenger Air Vehicle při letových zkouškách

24.01.2019

Začátkem týdne ve Virginii úspěšně absolvoval první zkušební let autonomní dopravní prostředek společnosti Boeing určený pro leteckou přepravu osob. O vzdušném testu elektricky poháněného stroje s vertikálním vzletem a přistáním (eVTOL) včera informoval jeho americký výrobce.

Při letových zkouškách Boeing ověřoval chování stroje, který označuje jako Autonomous Passenger Air Vehicle, během vzletu, visu a přistání. Přechod z vertikální do horizontální trajektorie a dopředný pohyb hodlá výrobce testovat v rámci dalších zkušebních letů.

Passenger Air Vehicle (PAV) při letové zkoušce / Foto Boeing
Passenger Air Vehicle (PAV) při letové zkoušce / Foto Boeing

Za vývojem autonomního létajícího dopravního prostředku stojí dceřiná společnost Boeingu Aurora Flight Sciences, přičemž oblast městské letecké mobility zastřešuje za tím účelem loni založená Boeing NeXt. Passenger Air Vehicle (PAV) se na první pohled vyznačuje výrazným křídlem, kterým se odlišuje od některých jiných podobně zaměřených dopravních prostředků.

Létající aparát Boeingu se svou délkou přes devět metrů a šířkou zhruba 8,5 metru není ve své kategorii žádný drobeček. K dvoumístné variantě navíc výrobce vyvíjí také stroj pro čtyři pasažéry. PAV by měl operovat na trasách dlouhých do 80 km. Boeing NeXt loni testoval i nákladní verzi nazvanou Cargo Air Vehicle (CAV). Po letových zkouškách pod střechou by měl letos pokračovat venkovními zkušebními lety.

Hlavní konkurent Boeingu disponuje také autonomním elektricky poháněným strojem s vertikálním vzletem a přistáním. Airbus se svou jednomístnou Vahanou poprvé vzlétl na konci ledna 2018.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář