Na Aviatické pouti se představí akrobatický vrtulník v barvách Red Bullu

16.05.2019

Na Aviatické pouti se představí akrobatický vrtulník v barvách Red Bullu
Na Aviatické pouti se představí akrobatický vrtulník v barvách Red Bullu (Zdroj: Aeroweb.cz)

Mezi vrcholy programu správného leteckého dne vždy patří letecká akrobacie. Ať už se jedná o sólovou, nebo skupinovou akrobacii, obě tyto kategorie jsou zastoupeny v programu letošního ročníku Aviatické pouti, který se uskuteční o víkendu 1. a 2. června na letišti v Pardubicích.

Budou zastoupeny hned několikrát a diváci budou moci porovnat styl pojetí letových ukázek jednotlivých pilotů. Jedno vystoupení však nebude možné porovnávat s žádným jiným. Tím vystoupením je ve světě jedinečná ukázka letecké akrobacie s vrtulníkem Bo 105CB v barvách Red Bull.

Bo105CB ze skupiny The Flying Bulls

„V čem je taková akrobacie jedinečná? Především v tom, že je létána na vrtulníku. S běžnými typy akrobacii létat nelze a jen několik málo typů má speciální konstrukci rotorových hlav vrtulníků,“ seznamuje s netradičním akrobatickým číslem Jan Rudzinskyj z organizačního štábu Aviatické pouti a pokračuje: „Samotná konstrukce však nestačí a sériové vrtulníky s vhodnou rotorovou hlavou také akrobaticky létat nemohou, k tomu je třeba ještě řada dalších úprav konstrukce. A ty mají jen tři vrtulníky na světě, z nichž jeden přiletí na Aviatickou pouť do Pardubic. Pochopitelně nezbytnou nutností pro dokonalou ukázku je i umění pilota. Pilotáž vrtulníku je při akrobatických obratech velice náročná a zvládnout let vrtulníku s rotorem směřujícím k zemi, dokáže jen velice málo pilotů na světě. Světovou jedničkou je bezesporu Siegfried ‚Blacky‘ Schwarz, který se předvede na pardubickém nebi.“

Akrobacie vrtulníku se stane jednou z řady letových ukázek, které se návštěvníkům předvedou 1. a 2. června na nebi nad pardubickým letištěm. Vedle toho je tradičně připraven i pestrý pozemní program s rozmanitou paletou atrakcí, dětských soutěží a ukázek veteránů, vojenské, policejní a hasičské techniky.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář