Den otevřených v Čáslavi láká na show Gripenu a Martina Šonky

17.05.2019

Den otevřených v Čáslavi láká na show Gripenu a Martina Šonky
Den otevřených v Čáslavi láká na show Gripenu a Martina Šonky (Zdroj: Aeroweb.cz)

V sobotu 25. května otevře opět své brány 21. základna taktického letectva Čáslav. Přehlídky v rámci dne otevřených dveří, který se koná každý druhý rok, se zúčastní kromě letecké techniky také další vojenské útvary Armády ČR.

Letiště se otevře návštěvníkům v 9 hodin, k vidění budou dynamická vystoupení, statické ukázky letecké i pozemní techniky, ukázky výzbroje a výstroje, je připravena také zábava pro děti, vyhlídkové lety a občerstvení. Vstup na přehlídku je již tradičně zdarma, avšak parkování bude zpoplatněno. Organizátoři počítají i s aviatiky, kteří by chtěli navštívit přehlídku vlastním letounem.

JAS 39 Gripen
JAS-39 Gripen

Unikátem letošního ročníku by mělo být vystoupení Martina Šonky a Iva Kardoše; podle informací iDnes.cz jsou přípravy na společnou letovou ukázku v plném proudu. Akrobatický letoun Extra 300 SR Martina Šonky, loňského vítěze Red Bull Air Race a mistra světa v letecké akrobacii, v kombinaci s nadzvukovým letounem JAS 39 Gripen v rukou elitního armádního letce, display pilota a leteckého instruktora Iva Kardoše vytvoří jedinečnou show.

Extra 300
Extra 300

Program přehlídky láká také na představení světoznámé skupiny Flying Bulls, vystoupení dvou letounů L-159 ALCA, či vrtulníků Mi-24/35, Mi-171Š a W3-A Sokol. Armáda zde také symbolicky ukončí provoz letounů L-39ZA.

Poslední ročníky dne otevřených dveří přilákaly okolo 50 000 diváků. V roce 2017 zde vystoupila také světoznámá skupina Patrouille Suisse, belgický demo tým, či legendární MiG-15 UTI.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář