ÚCL skrze novou kampaň nabádá k hlášení leteckých událostí

25.06.2019 1 příspěvek

ÚCL skrze novou kampaň nabádá k hlášení leteckých událostí
ÚCL skrze novou kampaň nabádá k hlášení leteckých událostí (Zdroj: Aeroweb.cz)

Úřad pro civilní letectví zahájil publikaci čtyřdílné série osvětových článků zaměřených na piloty všeobecného letectví. Autorem kampaně, zaměřené na problematiku systému hlášení událostí a zejména na to, jak Úřad pro civilní letectví (ÚCL) a Ústav pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod (ÚZPLN) s těmito hlášeními nakládají, je inspektor bezpečnosti ÚCL, pan Ing. Václav Vašek.

Od profesionálních pilotů po nakladače, od zkušených instruktorů po nováčky před prvním startem. Všichni máme jedno společné – letectví. Nezáleží, zda jsme na zemi či ve vzduchu, v každé oblasti letectví jsou zkušenosti k nezaplacení a nelze je získat prostým obdržením průkazu. Právě díky zkušenostem můžeme mnohdy vyváznout ze situací, které by pro nováčky byly osudné. Do takových situací se nejčastěji dostaneme svou chybou, nebo chybou druhých. Vždy se však z takové chyby poučíme a dáváme si velký pozor, aby se už neopakovala, ale málokdy dáváme příležitost druhým se z nich také poučit. Ať už je to strach ze zahanbení, obavy z „popotahování“ Úřadem, nebo v horším případě pak postih v podobě pokuty.

Zapomínáme však na to, že všem nám jde především o bezpečnost. Že správní řízení a pokuta nepřinese poučení, ale je pouze trestem. Toho si je vědom i Úřad pro civilní letectví. Samotný ÚCL proto vydává sérii článků s názvem „Trnitá“ cesta: Z pekla ke světlu na konci tunelu. Ta má za cíl přimět nejen piloty, ale všechny, kteří se v letectví pohybují, aby si své zkušenosti v podobě chyb nenechávali pro sebe, ale předali je také ostatním.
 
Přípravy článků se ujal Ing. Václav Vašek, který v současnosti působí na ÚCL na pozici inspektora bezpečnosti. Pan Vašek chce právě prostřednictvím této série předat své cenné zkušenosti a popsat čtenářům, proč se hlášení nebát a co se s ním po odeslání děje. V článcích popisuje několik scénářů před a po vzniku letecké události, jejich závažnost a v neposlední řadě také důsledek.
 
„Snažíme se ukázat, že strach z postihu je nejen zbytečný, ale i nesmyslný. A že ba naopak to, že podám hlášení, že napíšu, co a jak se opravdu stalo, to je cesta, jak mohu někomu druhému pomoci. Že zkrátka letectví vždy fungovalo na takových základech, jakými jsou důvěra a otevřenost, které mohou i zachránit život,“ sdělil naší redakci k nové kampani mluvčí ÚCL Ing. Vítězslav Hezký
 
Nový díl vychází každý pátek. Série bude mít celkem čtyři díly, z nichž dva již vyšly a jsou k přečtení na stránkách ÚCL.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Příliš hnojené

26.06.2019 v 14:37 PR

Začetl jsem se do článků na webu úřadu a autorova čeština je tak překošatělá, že skrz ni není místy vidět podstata sdělení. Někdy méně je více. 

Odpovědět

Přidat komentář