Nový XCub dostal výkonnější motor i lehčí vrtuli

17.07.2019

CubCrafters uvedl další pohonný „balíček“ pro svůj model XCub. Nový motor od Lycomingu a nová vrtule Hartzell společně představují prozatím nejvýkonnější konfiguraci, kterou lze pro tento letoun zvolit.

Známý výrobce leteckých motorů Lycoming vyvinul speciálně pro XCub motor, který v sobě pojí dvě vlastnosti tolik důležité pro STOL letadla – nízkou hmotnost a vysoký výkon. Nový motor nese označení CC393i a se svým objemem 6 390 cm3 nabízí výkon 215 koní. Výkonný Lycoming vychází ze staršího modelu CC363i, který nabízí „pouze“ 180 koňských sil.

Při vývoji pohonné jednotky byl kladen velký důraz také na hmotnost. Podle CubCrafters nový motor přidá modelu XCub na váze jen přibližně 4,5 kg k celkové hmotnosti prázdného letadla. To je dosaženo především instalací lehčích hořčíkových dílů. Z tohoto materiálu je vyrobena olejová vana, skříň na příslušenství a systém přívodu studeného vzduchu. K nízké hmotnosti přispívá také Sky-Tec startér a lehký alternátor.

Pozadu nezůstává ani výrobce vrtulí, firma Hartzell Propeller. Ta pro XCub vyvinula novou třílistou vrtuli nazvanou Pathfinder, která svou hmotností nepřekročí 20 kg. Nová kompozitová vrtule byla vyvinutá především pro „backcountry“ létání a změnou prošla hlavně aerodynamika vrtule a její vnitřní struktura. Nabídne tak tišší a plynulejší chod.

Pro nový set motoru a vrtule prošla úpravou i kapota motoru a výfukový systém. To vše s cílem dosáhnout co největšího výkonu při zachování co nejnižší hmotnosti.  

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké motory


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář