Martin Šonka a Ivo Kardoš zopakují v Ostravě společné vystoupení Gripenu a Extry

20.09.2019

Diváci si budou moci na Dnech NATO v Ostravě podruhé užít unikátní vystoupení vojenského stíhacího letounu JAS-39 Gripen s akrobatickým speciálem Extra 300 SR. Display pilot Armády ČR Ivo Kardoš a loňský vítěz série Red Bull Air Race Martin Šonka by měli podle programu předvést jedinečnou podívanou v oba dva dny největší bezpečnostní přehlídky v Evropě.

Podle vyjádření Iva Kardoše pro ČTK provedli oba letci během včerejšího dne první úspěšný nácvik pod dohledem ředitele dynamických ukázek Dnů NATO. Bezpečnost ukázky je na prvním místě, oba piloti musí během přípravy probrat všechny možné scénáře, které by mohly nastat.

Během premiéry této show, která se uskutečnila na konci května na Dni otevřených dveří letiště Čáslav, předváděli Kardoš se Šonkou nejrůznější varianty formací. Vzhledem k naprosto rozdílným vlastnostem letounů se v průběhu přehlídky Gripen často pohybuje na hranici své minimální rychlosti.

Minulý ročník Dnů NATO, na které je již tradičně vstup zdarma, přilákal celkově 220 000 návštěvníků. Také letos se diváci mohou těšit na letecké i pozemní přehlídky mnoha představitelů ze Severoatlantické aliance. Více informací o programu, včetně pokynů pro přílet vlastním letadlem, najdete v našem článku věnovanému víkendové akci.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář