Letecká škola v kalifornském San Carlos na svém YouTube kanálu zveřejnila video určené pravidelným spolucestujícím, sedícím na pravém předním sedadle „malého“ letounu. Informační video cílí především na osoby bez pilotní licence, které se pravidelně účastní sportovních letů a chtějí pilotovi usnadnit práci.

Důležitým případem, kdy může „kopilot“ pomoci, je například sledování okolního provozu. Diváci se dozví, jak popisovat polohu jiného letounu včetně posouzení, zdali je provoz v kolizním směru a vyžaduje zvýšenou pozornost pilota. Nejen pozorováním okolního provozu může pasažér na pravém sedadle pomoci. Při letu na rušné letiště pilot ocení také monitorování frekvence a upozornění v případě přeslechnutého volání řídícího.

Pomocnou ruku lze také poskytnout v mnoha dalších situacích. Ať už se jedná o prosté držení map, péče o ostatní cestující, nebo ladění frekvencí. Vždy však musí mít na paměti, že je potřeba respektovat rozhodnutí pilota a nedělat žádnou činnost ovlivňující let bez jeho vědomí.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Nesouhlasím

04.10.2019 v 12:34 Luděk

Se svým náletem hodin jsem pořád začátečník na ULL (A), ale s tímhle nesouhlasím. Pilot by tohle všechno měl zvládnout sám. Myslím, že kdybych pasažérům před letem vysvětloval, že mi budou muset během letu pomáhat, tak je vystraším a nebudou mi věřit. Když letím sólo, tak ani není nikdo, kdo by mi mohl pomoc. Pilot by měl letět jen to, co sám zvládne.

Odpovědět

RE: Nesouhlasím

04.10.2019 v 15:15 čáp

Pilot by měl cítit především pokoru. Platí minimálně, že víc očí víc vidí. Není na škodu poučit pasažéry, aby hlásili provoz, který zahlédnou. Pilot má na starosti víc věcí, než jen sledovat okolí, i když to by samozřejmě mělo mít, pokud možno, prioritu. A to, že někdo přeslechne volání dispečera v řízeném prostoru - to taky není nic výjimečného.

Odpovědět

pomoc

07.10.2019 v 9:23 Tomas

Pokial letim s ludmi na palube a dostanem informáciu o prevádzke v mojej blízkosti uplne bezne žiadam aj ludí na palube či danú prevádzku vidia. A to aj vtedy ked letim do oblasti kde môžu byt vetrone aby si aj oni vsimali okolie

Odpovědět

Přidat komentář