Výrobci Boeing a Porsche budou spolupracovat na vývoji eVTOL letadel

11.10.2019

Výrobci Boeing a Porsche budou spolupracovat na vývoji eVTOL letadel
Výrobci Boeing a Porsche budou spolupracovat na vývoji eVTOL letadel (Zdroj: Aeroweb.cz)

Stále více výrobců se snaží zapojit do projektů elektrických letadel s možností vertikálního vzletu a přistání (eVTOL), která by mohla v budoucnosti vyřešit problém s dopravou ve městech. Nyní se do jejich seznamu přidal i výrobce automobilů Porsche, který se chystá při vývoji nového eVTOL letadla spojit síly se společností Boeing.

Dceřiná společnost Boeingu Aurora Flight Sciences již delší dobu na eVTOL letadle pracuje a v lednu letošního roku uskutečnila se svým Passenger Air Vehicle první let. Spolupráce s Porsche Engineering Services a Studio F. A. Porsche by však měla přinést zcela nový projekt, zveřejněné fotografie konceptu ukazují zejména odlišný design od ostatních eVTOL zařízení, který by mohl být silnou stránkou spojenectví.

Vizualizace společného projektu / Foto Boeing
Vizualizace společného projektu / Foto Boeing

V rámci dohody budou společnosti provádět průzkum trhu a mimo jiné se zaměří také na snížení hluku od vrtulí, který by mohl být problémem při regulaci eVTOL prostředků.

Vedení obou společností si od spolupráce slibují především spojení silných stránek světově známých společností, které působí v odlišných oborech, což povede k bezpečnému a efektivnímu vývoji nové formy cestování a k větším šancím uspět na trhu.

Podle studie společnosti Porsche by mohla být zahájena osobní doprava prostřednictvím eVTOL letadel již od roku 2025. Ta by mohla značně urychlit dopravu v přetížených městech. Podle odhadů Porsche také rapidně porostou v následujících letech počty komerčně využívaných bezpilotních létajících zařízení.

Jedním z častých témat ohledně eVTOL prostředků je kapacita a bezpečnost akumulátorů. V současné době se Boeing věnuje ve spolupráci s NASA vývoji bezpečnějších lithiových baterií, které jsou odolnější vůči přehřívání a selhání během letu.

Mohlo by vás zajímat

Témata

Boeing


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář