Nová generace Piperu M600 dostala bezpečnostní systém HALO

04.11.2019

Nová generace Piperu M600 dostala bezpečnostní systém HALO
Nová generace Piperu M600 dostala bezpečnostní systém HALO (Zdroj: Aeroweb.cz)

Americký výrobce letadel Piper Aircraft spadající pod skupinu Textron aviation představil novou generaci letounu Piper M600. Nová generace nesoucí název M600 SLS láká především novou úrovní bezpečnosti v podání balíčku funkcí HALO Safety System.

To, co se skrývá pod zkratkou SLS, dle výrobce novou generaci turbovrtulové M600 definuje. Safety, Luxury, Support neboli bezpečnost, luxus a podpora. O bezpečnost se postará především systém HALO. Ten ve spolupráci s avionikou Garmin G3000 nabízí prvky jako automatické ovládání výkonu motoru, režim nouzového klesání, sledování zemského povrchu, bezpečné pojíždění, vylepšenou stabilizaci apod. Systém, kterému je věnována největší pozornost, je však technologie Garmin Autoland.

Piper M600SLS / Foto: avweb.com
Piper M600SLS / Foto: avweb.com

Luxus by měl být patrný především v interiéru z pohledu cestujících. Budoucí majitel má na výběr z široké nabídky provedení koženého interiéru zahrnující výrazné prošívání a množství dekorativních prvků.

V rámci podpory Piper nabízí majitelům pětiletý údržbový program. Ten zahrnuje plánovanou údržbu a všechny stanovené prohlídky.

Pohon letounu zajišťuje turbovrtulová pohonná jednotka Pratt & Whitney PT6A-42A. Díky ní je letoun schopen letět maximální cestovní rychlostí pohybující se okolo 507 km/h s doletem 2 668 kilometrů a dostupem více než 9 000 metrů.

Piper očekává certifikaci v nejbližších týdnech a ještě tento rok plánuje dodat první kusy s cenovkou pohybující se okolo 2 994 000 dolarů (přibližně 68,4 milionů korun).

Mohlo by vás zajímat

Témata

Piper


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář