Mooney nejspíš končí. Výrobce přerušil činnost a propustil zaměstnance

14.11.2019

Mooney nejspíš končí. Výrobce přerušil činnost a propustil zaměstnance
Mooney nejspíš končí. Výrobce přerušil činnost a propustil zaměstnance (Zdroj: Aeroweb.cz)

Výrobce letadel Mooney Aircraft sídlící v texaském městě Kerrville nečekaně ukončil provoz a dočasně propustil své zaměstnance. Prozatím bez oficiálního oznámení od vedení společnosti výrobce zastavil výrobu a dle serveru Kerrville Daily se s továrnou nelze spojit ani telefonicky.

Dle statistik Asociace výrobců všeobecného letectví (GAMA) není uzavření továrny až tak překvapivé. Z dat za minulý rok se dalo snadno vyčíst, že co se výroby letadel týče, Mooney nevykazoval oproti konkurentům příliš vysoká čísla. V roce 2018 prodal pouze 14 letadel v hodnotě 10,7 milionů dolarů (necelých 249 milonů korun). Z toho sedm letadel typu M20U Ovation Ultra a sedm M20V Acclaim Ultra. Pro srovnání, na první příčce v počtu prodaných kusů umístěný Cirrus Aircraft v loňském roce prodal 380 svých letadel.

Výroba letadel Mooney
Výroba letadel Mooney

V roce 2018 však společnost Mooney oznámila výrobní plán do budoucna, který počítal s velkým nárůstem ve výrobě. V tom samém roce plánovala firma postavit 20 letadel, v roce 2019 se počet kusů měl zvýšit na 40 a v dalších letech bylo v plánu udržovat počet prodaných letadel kolem 50 kusů. Budoucnost vypadala optimisticky především díky novému investorovi, kterým se stala firma American Aircraft. Ta do výroby texaských letadel investovala v roce 2017, kdy Mooney nevyráběl nové letouny už téměř pět let.

Prozatím výrobce nevydal žádnou oficiální zprávu. Nelze proto s jistotou říci, zdali je provoz ukončen natrvalo, nebo pouze dočasně.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář