V Dubaji představili elektrický speciál pro seriál závodů Air Race E

19.11.2019

V Dubaji představili elektrický speciál pro seriál závodů Air Race E
V Dubaji představili elektrický speciál pro seriál závodů Air Race E (Zdroj: Aeroweb.cz)

Elektrifikace se v čím dál větší míře dotýká všeobecného letectví a prozatím se objevovaly především prototypy letounů určených pro rekreační použití. Na dubajské letecké přehlídce však byl představen elektrický závodní speciál White Lightning, který je vybaven plně elektrickou pohonnou jednotkou a lithiovými bateriemi.

Elektrický speciál z dílny Condor Aviation vychází z letounu Cassut Formula One, který je tradičně poháněn motorem Continentl O-200. Spalovací motor nahradila elektrická pohonná jednotka o výkonu 150 kilowattů a spolu s lithiovými bateriemi by letoun měl dosahovat rychlosti necelých 483 kilometrů za hodinu. Doba letu však nebude příliš oslnivá. V závodním režimu by letoun měl být schopen letět pouhých pět minut s dostatkem energie pro desetiminutový let za nižšího výkonu.

White Lightning na Dubai Airshow
White Lightning na Dubai Airshow 2019

White Lightning je určen především pro nově vznikající sérii závodů Air Race E, kterou bude zastřešovat firma Airbus. Závodu by se mělo účastnit osm týmů, které poletí trať ve tvaru okruhu s délkou 3,1 km. Organizátoři si od závodu slibují především vývoj nových technologií na poli vysokorychlostních elektrických letounů s možným aplikováním také do klasické letecké dopravy. Celý seriál je prozatím ve stádiu příprav a první závod by se měl uskutečnit bez bližšího určení v roce 2020.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář