Konečně! Nové berlínské letiště se snad otevře příští rok na podzim

03.12.2019

Konečně! Nové berlínské letiště se snad otevře příští rok na podzim
Konečně! Nové berlínské letiště se snad otevře příští rok na podzim (Zdroj: Aeroweb.cz)

Až tragikomický příběh nově budovaného berlínského aeroportu, pojmenovaném po bývalém starostovi města a především spolkovém kancléři NSR v první polovině 70. let minulého století Willym Brandtovi, by se měl přeci jen dočkat pozitivního konce. Letiště Berlín-Braniborsko (EDDB/BER) by se podle posledních zpráv mělo otevřít 31. října 2020. Toto datum dnes potvrdil server Air Transport World (ATW) s odkazem na dozorčí radu letiště.

Letiště „Brandenburg“ mělo jako plnohodnotná náhrada za dosluhující letiště Tegel začít fungovat již v roce 2011 po pětileté výstavbě. S projektem se však pojilo mnoho stavebně-technických problémů a datum slavnostního otevření se neustále posouvalo.

Letiště Berlín-Braniborsko by se mělo otevřít 31. října 2020
Letiště Berlín-Braniborsko by se mělo otevřít 31. října 2020

Podle serveru Air Transport World celý projekt namísto plánovaných tří miliard eur vyšel prozatím na více než sedm miliard eur a z důvodu potřeby pečovat o nepoužívané prostory se konečná cena stále zvyšuje.

Jako zdaleka největším z problémů se ukázal systém protipožární ochrany ve vztahu k elektroinstalaci, který se v dostatečné míře nevyřešil dodnes. Ještě v květnu tohoto roku bylo potřeba vyřešit přes 11 500 závad, uvádí server ATW.

Nově budované letiště je součástí komplexu letiště Schönefeld. Aerolinkám Lufthansa a easyJet bude jako hub sloužit terminál 1, Eurowings bude svá letadla přistavovat k terminálu 2 a Ryanair zůstane na stávajícím terminálu letiště Schönefeld, který bude nově označen jako terminál 5.

Společně s otevřením a prvním příletem na nové berlínské letiště začně zhruba týdenní přesun z letiště Tegel. To by se mělo definitivně uzavřít 8. listopadu 2020.

Historie tohoto projektu však naznačuje, že žádné datum s ním související nelze považovat za definitivní...

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letiště


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář