Dodávky GA letadel loni opět vzrostly, žebříčku nadále vládne Cirrus

21.02.2020

Dodávky GA letadel loni opět vzrostly, žebříčku nadále vládne Cirrus
Dodávky GA letadel loni opět vzrostly, žebříčku nadále vládne Cirrus (Zdroj: Aeroweb.cz)

Asociace výrobců letadel všeobecného letectví (GAMA) zveřejnila zprávu ohledně počtu letadel, které byly dodány zákazníkům za rok 2019. Meziročně si polepšily malé letouny a bussines jety, naopak pokles vykázal segment turbovrtulových letadel a vrtulníků.

Hodnota dodaných pístových letounů vzrostla oproti roku 2018 o 16,4 procenta, a to z 24,3 miliard dolarů na 26,8 miliard. Konkrétně bylo tento rok dodáno 1 324 kusů pístových letounů. Dařilo se také bussines jetům. Ty dosáhly od roku 2009 nejvyšších prodejních čísel, 809 dodaných kusů.

Trend posledních několika let a největší prodejní čísla v oblasti jednomotorových pístových letounů vykazuje americký výrobce Cirrus Aircraft. Ten za rok 2019 dodal 384 kusů řady SR, což je více než dvojnásobek oproti konkurenčnímu koncernu Textron Aviation, který dodal 126 kusů Cessny 172 Skyhawk.

Přehled celosvětově dodaných kusů
Přehled celosvětově dodaných kusů

Pokles je patrný u vrtulníků. Především u kategorie s pístovým motorem dosahuje pokles 36,3 %, zatímco turbovrtulové vrtulníky vykazují pokles 8,3 %. Turbovrtulových letounů bylo v roce 2018 dodáno 601 kusů, minulý rok zaznamenal segment pokles na 525 dodaných kusů.

Podle generálního ředitele GAMA Petea Bunce by v dalších letech nemělo dojít k poklesu výroby letadel. Zejména díky četným inovacím v letectví, jako je elektrifikace či nové bezpečnostní prvky, jsou výrobci pro budoucí vývoj svých letounů poměrně odhodlaní.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář