Provádějte jen prohlídky 1. a 3. třídy, vyzval ÚCL letecké lékaře

18.03.2020 Tento článek je součástí seriálu Koronavirová epidemie

Provádějte jen prohlídky 1. a 3. třídy, vyzval ÚCL letecké lékaře
Provádějte jen prohlídky 1. a 3. třídy, vyzval ÚCL letecké lékaře (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Úřad pro civilní letectví (ÚCL) doporučil leteckým lékařů, aby po dobu mimořádné situace související s koronavirovou infekcí přestali poskytovat vyšetření na získání/prodloužení platnosti osvědčení zdravotní způsobilosti 2. třídy, LAPL a SLZ. Naopak doporučuje provádět pouze lékařská vyšetření na získání/prodloužení platnosti osvědčení zdravotní způsobilosti 1. a 3. třídy, tedy zejména pro profesionální piloty a řídící letového provozu.

Redakce Aerowebu oslovila vybrané letecké lékaře a ÚLZ, zdali se hodlají nařízením ÚCL řídit.

„Budeme plně respektovat doporučení Úřadu. Jsou zde lidé, kteří létat musí pro humanitární, zdravotnické a technické účely. O tyto lidi je naše povinnost se postarat. Každá návštěva lékaře je ale rizikem pro šíření infekce. Létání pro radost nyní musíme odložit,“ potvrdil naší redakci letecký lékař MUDr. David Melechovský, že se bude doporučením ÚCL od zítřka řídit.

„Nadále provádíme prohlídky leteckého personálu a řídících letového provozu. Ostatní provoz je z bezpečnostních důvodů omezován na nezbytné,“ uvedl pro Aeroweb pan MUDr. Petr Chmátal, ředitel Ústavu leteckého zdravotnictví. Neupřesnil nicméně, zdali leteckým personálem myslí například i soukromé piloty, tedy držitele 2. třídy zdravotní způsobilosti. „Po dohodě s ÚCL provádíme prohlídky osobám, které ji potřebují z pracovních důvodů,“ doplnil později.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář