Letecké simulátory 2020 aneb jak v karanténě nevyjít ze cviku

23.03.2020 3 příspěvky

Žádný počítačový simulátor plně nenahradí hodiny ve skutečném letadle. Může ale pomoct osvěžit si povinné úkony, procvičit komunikaci nebo třeba létání podle přístrojů.

Letecké simulátory 2020 aneb jak v karanténě nevyjít ze cviku
Letecké simulátory 2020 aneb jak v karanténě nevyjít ze cviku (Zdroj: Aeroweb.cz)

V současné situaci si jistě mnoho pilotů klade otázku, jak nevyjít ze cviku bez možnosti létat. Jednou z možností je pochopitelně i tzv. „virtuální létání“ na domácím počítačovém simulátoru. Proto jsme pro vás připravili porovnání těch nejznámějších softwarů včetně informací, co od takového simulátoru lze očekávat.

Microsoft Flight Simulator

Nelze začít ničím jiným než legendárním simulátorem od společnosti Microsoft, jehož historie se začala psát již v roce 1982 (Flight Simulator 1.0). Poslední vydaná verze nese označení „X“ a je vybavena autentickým modelem země, který umožňuje volné kdekoliv na planetě, a tedy i vlastní plánování traťových letů je možné dle vašeho výběru. Musíte však počítat s tím, že detailně zpracováno je pouze 38 letišť a 28 měst. Simulátor tyto nedostatky kompenzuje možností instalovat další doplňky od třetích stran, tj. letadla, letiště, detailní podklady krajiny, nový weather engine atd.

Lockheed Martin Prepar3D

Tento simulátor vznikl na základě prodeje licence na Microsoft ESP společnosti Lockheed, což je důvod, proč má „P3D“ stejný základ i zdrojový kód jako FSX. Hlavním rozdílem je, že P3D je stále vyvíjen, průběžně vylepšován a graficky odpovídá dnešním požadavkům na vysoké rozlišení textur. V případě tohoto simulátoru je zajímavý i fakt, že jej využívá letectvo USA a je dokonce v kombinaci s kvalitním hardwarem a ovladači certifikovatelný až na úroveň FAA FTD 4 a 5; v Evropě je využíván v simulátorech FNTP II MCC. Stejně jako u FSX je detailně zpracováno pouze několik velkých letišť, nicméně je znát posun v kvalitě generické krajiny a propracovanosti staveb. Stále je však nutné dokoupit kvalitnější letové modely letadel a detailně zpracovaná letiště.

X-Plane 11

X-Plane je velmi často srovnáván s Prepar3D a lépe hodnocen v souvislosti se simulací letových a fyzikálních modelů a výpočtem aerodynamických sil. Jeden z viditelných rozdílů je detailnější zpracování předinstalovaných letadel či například nerovností vzletové dráhy. Stejně jako již zmíněné simulátory, X-Plane umožnuje volné létání po celém světě a široké možnosti nastavení letových podmínek. X-plane je prodáván i ve verzi, která disponuje FAA – ATD certifikací.

Aerofly 2 Flight Simulator

Relativně méně známým simulátorem je Aerofly 2, který poskytuje podobné vlastnosti a graficky se velmi podobá P3D, avšak vzhledem k menšímu počtu aktivních uživatelů je k dispozici i nižší počet rozšíření.

FlightGear

FlightGear se od ostatních výše zmíněných softwarů odlišuje nejen tím, že je zcela zdarma, ale především se jedná se o open source multiplatformní letový simulátor. Uživatelé si tento simulátor mohou volně upravovat a přeprogramovat na různých operačních systémech. Tento simulátor vznikl v Kanadě jako projekt skupiny dobrovolníků, kteří jej začali vytvářet jako alternativu k simulátoru od Microsoftu. FlightGear je hojně využíván v akademické i vědecké sféře a jedním z jeho uživatelů je i NASA. Grafika celého simulátoru je na nižší úrovni než u P3D a X-Plane, stejně tak i scenerie jsou chudší.

Doplňky a rozšíření pro simulátory

Vzhledem k tomu, že letecké simulátory jsou velmi oblíbených žánrem, objevilo se nepřeberné množství rozšiřujícího obsahu a vylepšení. Důvodem jsou různé preference uživatelů. Velmi obecně lze říct, že každý by chtěl mít v simulátoru to své oblíbené letiště i letadlo v co možná nejdetailnějším provedení.

Největším vývojářem těchto rozšíření je německá společnost Aerosoft. Kromě toho existuje mnoho freeware letišť a letadel včetně těch českých. Důležité je vždy brát v úvahu, pro který simulátor je daný doplněk určen, protože nejsou vzájemně kompatibilní.

V neposlední řadě je potřeba zmínit možnost létat online - na sítích sdružujících uživatele leteckých simulátorů a virtuální řídící letového provozu zažijete takřka realistický zážitek co se komunikace týče. Navíc karanténní situace jako tato nahrává i pořádání různých globálních eventů, kdy je v jeden čas virtuálními ATC pokryto a piloty využito tak velké území, že virtuální frekvence prakticky neutichnou.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

X-plane 11

23.03.2020 v 17:09 Vlado

Treba upozorniť, že sim je dosť náročný na výkon PC - hlavne CPU a RAM, na druhej strane kvantum lietadiel, letiská aj malé trávnaté, široká komunita, kopec addonov s reality expansion packmi pre najrozšírenejšie mašiny (C172 a spol), reálne počasie z metarov, fungujúce VORy, ILS a slušný letový model.

Na dni bez letového počasia fajn zábava.

Odpovědět

Condor - plachtařský simulátor

24.03.2020 v 6:24 mach

Ještě by stál za zmínku "Condor Soaring Simulator" - simulátor plachtařiny s velmi dobrým pokrytím Evropy a hlavně s velmi dobrými letovými vlastnostmi.

https://www.condorworld.eu/

Odpovědět

RE: Condor - plachtařský simulátor

24.03.2020 v 11:31 Vlado

to som zabudol spomenúť aj vyššie, podobne v x-plane si prídu na svoje aj "plachtaři", nie je problém si zaplachtiť aj nad Rozkoší:-)))))

Odpovědět

Přidat komentář