„Malé“ létání má, byť s některými omezeními, oficiálně zelenou

07.04.2020 3 příspěvky Tento článek je součástí seriálu Koronavirová epidemie

„Malé“ létání má, byť s některými omezeními, oficiálně zelenou
„Malé“ létání má, byť s některými omezeními, oficiálně zelenou (Zdroj: Aeroweb.cz)

AKTUALIZOVÁNO Vláda České republiky na svém pondělním zasedání zmírnila opatření proti šíření nákazy koronavirem. Ode dneška je tak možné provozovat individuální sporty na venkovních sportovištích při splnění určitých podmínek; v odůvodnění této výjimky je pak výslovně zmíněna možnost věnovat se „sportovnímu letectví“. Ministerstvo dopravy dnes odpoledne upřesnilo, že se v rámci této výjimky povoluje i další letový provoz včetně pilotního výcviku.

„Zdravý pohyb (...) přispívá k udržování dobrého zdravotního stavu lidí, což napomáhá prevenci vzniku onemocnění včetně COVID-19. Zároveň je však třeba nadále v této fázi šíření onemocnění COVID-19 na území České republiky dodržovat přísná pravidla omezení společenského kontaktu a šíření kapánek,“ stojí v předmětném opatření vlády podepsaném ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem.

Dále je tedy nutné dodržovat pravidlo, podle kterého spolu smějí sportovat jen dvě osoby, s výjimkou členů domácnosti, nebo dodržení odstupu nejméně dva metry. Nošení ochranných prostředků dýchacích cest je nadále povinné v případě, kdy nejsou sportující osoby odděleny od jiných osob fyzickou překážkou (plot, zeď apod.), nebo není možné dodržet vzdálenost od jiné osoby minimálně dva metry.

Nesmějí být také využívány související vnitřní prostory sportoviště, ve kterých není možné dodržet výše zmíněné podmínky, zejména společné šatny, sprchy apod.

Sportovní letectví v širším slova smyslu, ale bez veřejnosti

Pojem „sportovní letectví“, který zákon o civilním letectví nezná, během pondělního odpoledne upřesnilo Rozhodnutí Ministerstva dopravy - Odboru civilního letectví (OCL). Podle ministerstva se jedná o provoz letadel a sportovních létajících zařízení (SLZ) pro účely udržení jejich provozuschopnosti, jakož i o výcvik leteckého personálu.

„Z výše uvedeného vyplývá, že sportovní létání je pouze jedním z mnoha segmentů leteckých činností, přičemž uvolnění restriktivních mimořádných opatření pouze pro tento segment leteckých činností nemohlo být účelem přijatého opatření. Naopak sledovaným účelem bylo za stanovených podmínek umožnit obnovení provádění pilotního výcviku a provozování letů v rámci leteckých činností zejména za účelem udržení jejich provozuschopnosti, včetně kvalifikací pilotů, během přijatých mimořádných opatření, pro které se v praxi používá pojem lety v rámci všeobecného letectví,“ píše se v rozhodnutí OCL podepsaném jeho ředitelem Zdeňkem Jelínkem.

„Z použitého pojmu sportovní letectví, i když ho zákon o civilním letectví nezná, lze však bez dalšího dovodit, že se uvolnění restriktivních opatření nevztahuje na komerční činnosti typu obchodní letecké dopravy, či leteckých činností, kterých se účastní veřejnost, kupříkladu provozování vyhlídkových letů nebo leteckých veřejných soutěží,“ dodává odůvodnění rozhodnutí OCL.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

A je klid!

09.04.2020 v 9:25 Kuba

To je krásné ticho, že? Mám radost, že se místo nesmyslného plkání můžeme věnovat tomu, co nás baví a přitom nikoho neohrožuje. Věřím, že na letištích jsou už i ti největší hateři z místních diskusí. Přeju jim to.

Odpovědět

OCL

09.04.2020 v 11:02 Renegade

Může mi OCL vysvětlit proč se montuje do výkladu nařízení vlády a kdo se jich prosil o nějaké vyjadřování? Proč může Hornbach ode dneška praskat ve švech a letecké firmy nemůžou pořádat vyhlídkové lety? Je fakt natoolik riskatní když se sejdou 2-4 lidi v letadle v rouškách, když v obchodech jich jsou narách stovky a tisíce? Proč se k tomu musí vyjadřovat a vykládat něco po svém? Kdyby naopak řekli, že když vláda povolila sportovní letectví, tak se vztahuje na všechno sportovní létání včetně výcviků a vyhlídkových letů a letů pro veřejnost a pojďte všichni létat a obnovte ekonomiku svých firem, tak do toho radši ÚCL hodí vidle, že nenene, jenom výcviky a určitě ne vyhlídkové lety. Komu tím prospějete? A jak vás napadlo, že se "sportovním letectvím" myslí výcviky a vyhlídkové lety ne... A myslíte, že u jízdy na koni může jezdit i veřejnost a v goflu může přijít i veřejnost na trénink? Jděte do háje! Poškozujete letectví víc než virus.

Odpovědět

09.04.2020 v 12:16 RR

Možná že hateři jen čekají, co řeknou jejich odpůrci na to, že je najednou písemně povoleno to, co podle nich předtím vůbec zakázáno nebylo. Ale jinak mi přišlo, že hateři se v diskusi chovali daleko slušněji než ti, co měli absťák. Myslím, že nešlo o nic výjimečného, projevily se zkrátka dva fenomény dnešní doby. Jednak neschopnost podívat se na věc pohledem druhé strany (to možná v nějaké formě bylo vždycky), a pak také něco, čím trpí lidstvo poměrně nově. Totiž že tzv. “aktivita” (i ta volnočasová) se dostala tak hluboko do “DNA” naší společnosti, že odepřít si aktivitu není již jen pouhá otázka vůle.

O čem to plácám? Kdo se chce zamyslet nad tím, co to námi vlastně hýbe, může se mrknout třeba na tento komentář: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/blog-prokleti-aktivity-za-casu-koronaviru-96552?seq-no=39&dop-ab-variant=&source=clanky-home . Není to zrovna sociologicko-antropologická sonda, ale alespoň základní otázky se tam pokládají. Já musím říct, že to je pohled, který mi pomohl si uvědomit, co jsem pozoroval už nějaký čas.

Před pětadvaceti lety, když jsem poprvé usedal do Blaníka, bylo naše sportovní letiště místem, kde skoro chcípl pes. Za celý den na startu jste nikoho nepotkali. Jenže dneska, jak jen trochu vysvitne sluníčko, odevšad se vyhrnou davy výletníků se psy, koly, dětmi nebo jen tak a člověk se jenom bojí, koho kde přejede, kterého psa namotá na vrtuli nebo která řídítka bicyklu kde protrhnou potah. Ne, že by nějak moc přibylo baráků okolo. Všechny ty paneláky okolo už stály i před pětadvaceti lety. Ale lidi se chovají úplně jinak. Pořád se musí někde hemžit, provozovat nějaké aktivity. A to v době, kdy si všichni stěžují, jak nemají čas a musí pořád pracovat.

No a my sportovní letci nejsme výjimka. Taky je to v nás, ani nevíme proč, ale puzení k aktivitě tu je. Když ji nemáme, dostavují se abstinenční příznaky. Nemůžeme bez toho vydržet. Možná je létání o něco návykovější aktivita než třeba cyklistika. Sice se to tvrdí, ale nemyslím si, že je to celá pravda. Souvisí to určitě s tím celkovým nastavením společnosti. No a tak i v době, kdy by “se mělo chvíli sedět na zadku” (nechci řešit politické ani medicínské otázky, tak nechávám stranou, jestli je to dobře nebo špatně), nutí naše podvědomí hledat mozek argumenty pro to, abychom se na aktivitu mohli vrhnout. S vědomím tohoto, i když nemám problém svoje puzení k aktivitě vůlí zvládnout, chápu i ty, kteří “hatery” nemohou vystát a považují je za špatné, pomýlené a pro ospravedlnění svého puzení a oslabení jejich argumentů je klidně nařknou ze závisti, nepřejícnosti, zlovolnosti atd.

Odpovědět

Přidat komentář