Český výrobce STOL letadel Zlin Aviation představil nový letoun řady Savage. Norden, jak se nový typ jmenuje, je vyvinut především pro čím dál oblíbenější „backcountry“ létání, s čímž je spojená zejména schopnost vzletu a přistání na krátkých plochách.

Nový letoun rozpětí křídel 903 cm a dálka letounu je 703 cm. Prázdná hmotnost čítá méně než 360 kilogramů a stroj bude možné certifikovat jak pro americký trh jako LSA, tak pro evropský region jako UL s 600kg maximální vzletovou hmotností.

Trup má oproti předchozím modelům výrobce nový tvar ocasních ploch, který zajišťuje lepší účinnost a stabilitu. Zlepšená je také ergonomie kabiny. Na letounu jsou větší dveře umožňující lepší přístup pro oba piloty a zvětšila se také vzdálenost mezi oběma sedadly. Upravená je rovněž přístrojová deska a přední sklo pro lepší výhled z kabiny. Letoun je možné také nechat vybavit dveřmi pro lepší přístup do nákladového prostoru a interiér umožňuje v případě potřeby přespání jednoho člena posádky uvnitř.

Křídla letounu jsou vyrobena především k dobrým letovým vlastnostem při nízkých rychlostech. Jsou konstruována pro zatížení až 800 kg MTOW a lze je vybavit třemi velikostmi nádrží - 100, 140 a 180 litrů. Pro lety v nízkých rychlostech jsou křídla vybavena elektricky vyklápěnými sloty a účinnými dvouštěrbinovými vztlakovými klapkami. Křídla disponují také většími křidélky, která jsou řízena pomocí trubkových táhel pro zvýšení přesnosti řízení.

Podvozek je zesílen a rozšířen, čímž umožňuje pilotovi ráznější brzdění, k čemuž poslouží brzdový systém s dvojitým třmenem. Letoun je možné vybavit také odpružením ostruhového kola od společnosti Acme. Zákazník si může vybrat z 20 povrchových barev a 18 barevných provedení pro interiér.

Norden pohání čtyřválcový motor Rotax 914 o výkonu 100 koňských sil. V průběhu příštího roku bude dostupná pohonná jednotka Edge Performance EPeX300Ti, která poskytne výkon 300 koní.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

stol

12.06.2020 v 21:46 Zan

Hezký strojek, ovšem jako spousta jiných na starýho Čápa (storch), mít výkony nebude....

Odpovědět

RE: stol

15.06.2020 v 6:35 čáp

No, výkony nebude mít ani na starou Andulu...Porovnáváte jiné kategorie letadel. 

Odpovědět

Přidat komentář