V Ruzyni přemístí pojezdovou dráhu R, rozšíří se také odbavovací plocha

26.05.2020

V Ruzyni přemístí pojezdovou dráhu R, rozšíří se také odbavovací plocha
V Ruzyni přemístí pojezdovou dráhu R, rozšíří se také odbavovací plocha (Zdroj: Aeroweb.cz)

Pražské letiště Václava Havla chystá výstavbu nové odbavovací plochy a přesunutí jedné pojezdové dráhy. Oba projekty by měly přispět k zvýšení bezpečnosti a efektivnosti při odbavování širokotrupých letounů v jižní části letiště.

V areálu „starého letiště“, které slouží především pro privátní letouny, bude rozšířena odbavovací plocha Jih. Nová plocha bude napojena na stávající infrastrukturu letiště a rozšíří tak možnosti pro případné odbavovaní širokotrupých letounů. Letiště však počítá s tím, že plocha bude i nadále sloužit především k odbavování soukromých letů. V rámci přeměny plochy dojde také k zrušení devíti stání pro letadla všeobecného letectví, místo kterých vznikne stání pro šest letadel typu bussines jet.

Zaznačené plochy, kterých se dotkne přestavba / Zdroj: zdopravy.cz
Zaznačené plochy, kterých se dotkne přestavba / Zdroj: zdopravy.cz

Dojde také k částečnému přemístění pojezdové dráhy TWY R. „Do zprovoznění paralelní dráhy bude TWY R fungovat jako pojezdová dráha na vzletovou a přistávací dráhu 12/30. Po zprovoznění paralelní dráhy a uzavření dráhy 12/30 se TWY R stane důležitou součástí celého nového systému pojezdových drah v oblasti Jih,“ uvedla mluvčí letiště Kateřina Pavlíková.

K přesunutí TWY R dojde již během tohoto roku, v příštím roce pak začne budování odbavovací plochy. Oba projekty souvisí s plánovaným rozšířením Terminálu 2 a výstavbou nové paralelní dráhy.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář