Nový zkušební řád ÚCL: méně zkoušek a více času

07.07.2020 4 příspěvky

Nový zkušební řád ÚCL: méně zkoušek a více času
Nový zkušební řád ÚCL: méně zkoušek a více času (Zdroj: Aeroweb.cz)

Poměrně nepatrných, ale o to zásadnějších změn doznal zkušební řád teoretických zkoušek prováděných Úřadem pro civilní letectví (ÚCL). Od 1. července 2020 se prodlužuje časový limit u některých předmětů a snižuje se i jejich počet.

Každý pilot, který si převáděl svůj průkaz LAPL/PPL z letounu na vrtulník či naopak, musel až do poloviny letošního roku absolvovat pět konverzních zkoušek: základy letu, provozní postupy, letovou výkonnost a omezení, obecné znalosti letadla a navigaci. Z této pětice nyní vypadla posledně jmenovaná zkouška z navigace.

Také adepti na průkazy ATPL, CPL a IR mohou mít z nových změn důvod k radosti. Předměty hmotnosti a vyvážení, výkonnost, lidská výkonnost a omezení a navigace se dočkaly navýšení časového limitu. Zatímco v případě obecné navigace u ATPL jde o 15 minut k dobru, v případě výkonnosti u letounů jde o celou hodinu navíc.

Změna časových limitů u teoretických zkoušek ATPL(A), CPL(A) a IR(A)
Změna časových limitů u teoretických zkoušek ATPL(A), CPL(A) a IR(A)

Není bez zajímovosti, že klesl také celkový počet předmětů ze 14 na 13. Změna je to ovšem kosmetická, předměty VFR komunikace a IFR komunikace se spojily v jeden předmět s časovým limitem 1 hodina, tedy součtem původních půlhodinových limitů pro každý z předmětů.

Úřad také v novém dokumentu aktualizoval opatření zavedená proti šíření nemoci COVID-19.

Nový zkušební řád najdete na webu ÚCL!

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zavádění změn

09.07.2020 v 21:21 Josef

Na úřadě jsem byl dnes (9.7) a změny se údajně budou zavádět až někdy na podzim. Na zkoušku jsem měl původní časový limit. 

Odpovědět

RE: Zavádění změn

09.07.2020 v 21:59 Petr Novak

Mam naplanovanou performance na zari a stale v caa portale zobrazeno jako 60min. Jinak super, hlavne ta general navigation, tak jde fakt o minuty :) Mnoho zdaru vsem!

Odpovědět

RE: Zavádění změn

13.07.2020 v 18:58 Johny

Zkušební řád ale platí od 01/07/2020, tedy by zkouška měl dle něj probíhat. Podle mě, pokud to člověk nestihne, tak by se na tom dalo otočit. 

Odpovědět

RE: RE: Zavádění změn

14.07.2020 v 10:40 Michal

Jako otocit stylem, v zkouskovem radu mate 2:15 a ja mel jen 2:00 a nestihl jsem to takze, jsem to mohl stihnout a mit PASSED? 

Odpovědět

Přidat komentář