Letiště Sazená v sobotu hostilo třetí setkání pilotů

13.07.2020

V sobotu 11. července se na letišti Sazená uskutečnilo třetí setkání pilotů. Navzdory počátečním ne zrovna ideálním povětrnostním podmínkám nakonec dorazilo nejméně sto pilotů a žáků ve výcviku a podařilo se také ustanovit první český rekord v počtu pilotů na jednom místě.

Pořadatel Petr Lešner akci odstartoval dle plánu v poledne. Setkání proběhlo v neformálním přátelském duchu a postupně se na ploše objevily desítky strojů jak bězně používaných a často vídaných, tak i stroje poměrně raritní, k nimž dnes už určitě patří například Orličan L-40 Meta Sokol. Tradičně převažovaly ultralighty, k vidění bylo několik letounů Zenith CH-601 Zodiac, dále po několika strojích z produkce italského Tecnamu, z českých výrobců přilétly stroje z Direct Fly, TL-Ultralight, ATEC, Airlony, Evektor, ROKO Airplanes a další.

„Primárním cílem akce bylo poděkování pilotům z dobrovolnické skupiny Piloti lidem, kteří v době pandemie létali bez nároku na odměnu a vozili potřebný materiál - masky, roušky atd. Původně jsem chtěl právě pro tyto piloty také aspoň něco vybrat nad rámec nákladů akce na dobrovolných příspěvcích, to se však bohužel nakonec nepovedlo,“ říká Petr Lešner s tím, že slet mu pomohla sponzorským darem zajistit firma Topíte.cz.

Jako obvykle na podobné akci nechyběl alespoň jeden Tulák, k vidění byl Merlin PSA, Rans S-6 Coyote II a objevila se také ultralehká replika letounu sovětské konstrukce Jak-3 Milana Bábovky z Galaxy GRS, který prozradil, že aktuálně chystá v našich končinách další pozoruhodný stroj, a sice repliku japonského druhoválečného Micubiši A6M „Zero“.

Návštěvníci měli možnost svézt se několika typy strojů, mezi nimi nechyběla legendární „Andula“ An-2 z Paraškoly Jindřich Kantora, dále Zlín Z 43 a Bristell NG5 kralupského aeroklubu, nebo L-200 Morava, kterou vlastní Air Smolík a provozuje Aeroklub Tábor. Několik návštěvníků neodolalo možnosti zkusit si „akro“ v letounu Christen Eagle II a nebylo pochyb o tom, že pilot Aleš Baumrukr jim nachystal vskutku nevšední zážitek.

V 16 hodin pak Tomáš Hrábek z pelhřimovské agentury Dobrý den slavnostně vyhlásil nový český rekord v kategorii Počet pilotů na jednom místě, který dosáhl hodnoty 88 pilotů nebo žáků. Zcela určitě však reálně nešlo o počet v ten den definitivní, protože i kvůli počasí někteří piloti dorazili později a registraci zkrátka nestihli. Lze tedy považovat za jisté, že v sobotu se na Sazené sešla nejméně stovka pilotů a že příští rok bude na Sazené co překonávat. 

Mohlo by vás zajímat

Témata

Letecké dny


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář