V Benešově zpevní dráhy a pojížděčky, provoz bude od září omezen

28.07.2020

V Benešově zpevní dráhy a pojížděčky, provoz bude od září omezen
V Benešově zpevní dráhy a pojížděčky, provoz bude od září omezen (Zdroj: Aeroweb.cz)

Na veřejném vnitrostátním letišti Benešov (LKBE) bude od září probíhat modernizace provozních ploch. Rekonstrukcí projdou travnaté vzletové a přistávací dráhy 06/24 a 09/27 a příslušné pojezdové plochy, které budou zpevněny plastovými dlaždicemi PERFO. RWY 06/24 bude ještě doplněna světelným zabezpečovacím zařízením, které umožní provoz VFR noc. Redakci o tom informoval provozovatel letiště.

Práce započnou 1. září, kdy bude uzavřeno asfaltové parkoviště na západní části prostranství mezi letištní budovou a hangáry F AIRu, kde budou skladovány plastové dlaždice. Pro zabezpečení příjezdu k požární nádrži bude uzavřeno také travnaté parkoviště západně od asfaltové komunikace před letištní budovou. Práce budou dále rozvrženy do tří fází: 

  • Fáze 1: Začátkem září bude pravděpodobně až na jeden týden uzavřena RWY 09/27 a TWY A. Pro motorový provoz bude sloužit RWY 06/24, přístup na ni bude možný s maximální opatrností po provizorních TWY C-západ a C-východ. Plachtařský provoz nebude možný.
  • Fáze 2: Bude uzavřena RWY 06/24 a TWY D. Vzhledem k tomu, že na části TWY C mezi RWY 09/27 a RWY 06/24 budou pravděpodobně pokračovat výkopové a další práce, dojde zřejmě k omezení či nemožnosti plachtařského provozu.
  • Fáze 3: Bude uzavřena RWY 09/27. Přístup na RWY 06/24 bude po TWY A na její východní konec, objetí prahu dráhy 27; na severní  straně nynější RWY 09/27 bude vytýčena spojka k TWY C, po níž se bude pokračovat na TWY D a po ní k vyčkávacím místům RWY 06/24, která bude v té době ve zkušebním provozu. Z bezpečnostních důvodů nebude možný plachtařský provoz.
Schéma provozních ploch LKBE
Schéma provozních ploch LKBE

Předpokládané časové termíny jednotlivých fází jsou pouze orientační a mohou se z důvodu nepřízně počasí či technických okolností měnit; předpokládaný plán ukončení prací je 31. prosince 2020, práce se nicméně mohou protáhnout do jara příštího roku. Všechny informace o aktuálních omezeních budou publikovány formou NOTAMu. 

Během rekonstrukce není možné na letišti možnost pořádat sportovní a společenské akce, při nichž je potřeba využít provozní plochy letiště, doplňuje provozovatel.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář