VIDEO: Z Prahy do Splitu s posádkou Boeingu 737

05.08.2020 25 příspěvků Tento článek je součástí seriálu Očima pilotů

S piloty Tomášem Klognerem, Michalem Tvrzníkem a reportážní kamerou jsme se podívali, jak probíhá linkový let z Prahy do chorvatského Splitu z pohledu posádky Boeingu 737 od briefingu až po přistání.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

prace s kniplem

05.08.2020 v 18:59 Petr

Pripada mi, ze ma docela dost prace s kniplem, ac se zda, ze moc nefouka. To je normalni?

 

Odpovědět

RE: prace s kniplem

05.08.2020 v 21:58 Petr

 U 737 jo. Je to tuším jediné dopravní letadlo této kategorie co se dá koupit jako nové co má ovládání přes lanovody (a posilovače) Výsledkem je že je řízení dost vágní, gumové, nepřesné a pomalé takže vyžaduje poměrně značné výchylky i pro malou korekci letu. 737 není úplně příjemné letadlo pro pilotáž. Moderní typy jako je 787 a 777 kde je už řízení přes fly-by-wire stačí jen drobné výchylky zápěstím. Na 737 mám několik tisíc hodin a popravdě mi to letadlo vždy přišlo asi jako Harley Davidson. Hezký, tradiční, jednoduchý, ale je to tak trochu vergl a radši si jdeš koupit Hondu. Hlavně na křidýlka to má zoufale pomalé a zpožděné reakce. Chtělo to vždy velkou výchylku a podržet proto ty velké výchylky řízení. Nicméně kluci v kokpitu jsou evidentně šikovní, hezky zaletěný.

Odpovědět

😃

06.08.2020 v 20:10 Rudy

A za tohle ti kluci berou v současnosti od "zaměstnavatele" zhruba 30.000,-Kč měs. čistâ ruka. Věřte nevěřte. Není tady něco špatně?

 

Odpovědět

RE: 😃

06.08.2020 v 23:28 Tomas

Rudy není špatně vůbec nic, klidne bych těm klukům přál třeba 150 tis. Ale tohle je ekonomika. Nabídka, poptávka a trh....  zažíva to teď komplet cely soukromý sektor. Státní sektor ne, ten bohuzel tiskne peníze a dluhopisy, které později střední třída v soukromém sektoru zaplatí 

Odpovědět

RE: 😃

09.08.2020 v 13:31 borha

Dobrý den, upřímě řečeno, vámi uváděné částce moc nevěřím. V případě kapitána se mi to zdá úplně neuvěřitelné. Neříkám, že nový (mladý) pilot s malým náletem  bere ve  horentní sumy, ale to co uvádíte je skoro na úrovni průměrné mzdy v ČR a  zcela jistě výrazně pod průměnou úrovní "pražskou" .  Můžete prosím dodat nějaké odkazy , kde by se mzda začínajícího pilota Smartwings dala zjistit či důvěryhodně  odhadnout...? Nebo z čeho vycházíte? Díky.

Odpovědět

RE: RE: 😃

10.08.2020 v 6:47 Bob

Bohužel je to tak. Díky koronaviru a situaci v letectví teď máme mzdy na úrovni průměru ČR. Moje dvě poslední výplaty byly 24000 čistého. A to jsem senior FO ve společnosti...

Odpovědět

RE: RE: 😃

10.08.2020 v 8:22 Martin

TO borha:

Asi to nebude tak daleko od pravdy, když si přeštete tento článek.

https://zdopravy.cz/csa-snizi-zamestnancum-mzd-az-o-60-zatim-nepropousti-47905/

Odpovědět

RE: RE: RE: 😃

10.08.2020 v 13:53 Emil

https://zdopravy.cz/csa-snizi-zamestnancum-mzd-az-o-60-zatim-nepropousti-47905/

Je v tom rozpor, někdo kecá .... včera jsem hovořil s "insiderem" jistého aeroklubu a ptal se na situaci členů, kteří létají s dopraváky. "Drbali" jsme jich 5, jeden mimo ze zdravotních důvodů a ostatní 4 propuštěni !!! Poslední ke konci minulého měsíce s tím, že po "nějaký" čas mu SW umožní si "udržet kvalifikaci"..... t.zn. někdo kecá ....

BTW: Co to znamená ta "pomoc s udržením papírů" , v čem to spočívá ?

diky, E.

Odpovědět

RE: RE: RE: 😃

10.08.2020 v 20:32 borha

 Díky  za odkaz, nevěřil bych tomu , ale asi to tedy fakt budou aktuálně odpovídající částky. I když  chápu covidovou megakrizi v letectví, tak tohle mi  vážně přijde nepřiměřeně nízko vzhledem k úrovni kvalifikace,  znalostem a hlavně odpovědnosti.  Jako pasažér  bych možná při pohledu na takovou  výplatnici pilota mého letadla  mírně znejistěl..... a to si rozhodně nemyslím, že piloti jsou polobozi a mají brát automaticky statisíce. 

Odpovědět

Dotazy k letu

10.08.2020 v 21:19 borha

Zdravím, protože jak je vidět, vyskytují se  tu skuteční piloti , našel by si někdo čas k odpovědím  na  otázky "PC pilota" k letu z videa?

Proč zvolili při startu (a zřejmě je to standardní ve Smartwings, viděl jsem i  v jiných videích) nastavení  klapek 1? Z mého laického pohledu nevýhody převažují, např. delší čas i ujetá dráha na ranveji - větší riziko srážky s ptákem, zvěři či čímkoli na zemi. V případě zrušeného startu brzdění z vyšší rychlosti a s tím spojené vyšší riziko nehody, selhání či opotřebení stroje.

 Na videu je vidět  při stoupání kolem hladiny 19000 ft rozdíl mezi výškou na PFD oproti záložnímu  ukazateli cca 160 - 200 ft  (a rozdíl rychlosti cca 2-3 uzly). To mi přijde docela dost!? Je to jiným nastavením QNH obou přístrojů ( ale už to je zase nad převodní výškou),   nebo je to běžná "nejistota" měřidel? Jaká je vůbec  chyba měření barometrického výškoměru ve vysokých hladinách?

PF  při startu přitahuje  současně s nebo těsně po ohlášení V1, VR nebo  "rotate"  callout jsem nezaznamenal. Byl a neslyšel jsem, nebo  je to takhle běžné a VR se nemusí hlásit?

Předem díky, jinak hezké video.

Odpovědět

RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 7:47 Bob

S klapkami je to naopak. Snižují rychlost vzletu, potažmo V1 a VR a proto i rychlost případného RTO. Snížují čas na dráze i délku rozjezdu. Klapky 1 jsou nejčastější na normálně dlouhých drahách. Není to specifikum Smartwings, ale Boeingu.

Rozdíl mezi výškoměry do 200ft je normální. Při stoupaní/klesání má záložní výškoměr tak 160ft zpoždění.

Ve videu je slyšet jen callout V1 protože v tomto případě má mašina tento callout automaticky a tudíž ho hlásí počítač z reproduktoru v kokpitu. Callout "rotate" určitě řekl FO, ale na videu to není slyšet. Je to povinný callout pro každý vzlet.

Takže asi tak :-)

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: 😃

11.08.2020 v 8:29 tom

Prvně deklaruji že nikomu nepřeji snížení mezd a plně uznávám že dělají kvalifikovanou a zodpovědnou práci. Ale pokud zaměstnavatel nemá tržby, a v tomto případě vlivem vnějším okolností, co má dělat? Snížení mezd je jediná cesta. Bohužel. A bojím se že bude ještě hůř...

Odpovědět

RE: RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 12:21 Joe

Čím nižší klapky, tím vyšší V-rychlosti, délka vzletu i ASD (accelerated - stop distance). Pozitivy naopak jsou lepší stoupavost a hlavně nižší spotřeba paliva. A spotřeba paliva hraje v tomto případě rozhodující roli.

Pokud je dráha krátká, mokrá či dokonce kontaminovaná tak samozřejmě vyšší klapky. Jinak to nejde. Vzlet je kratší, stejně tak ASD, nicméně stoupavost je nižší a spotřeba paliva jde nahoru. Když krátce po V1 vysadí motor, tak při flaps 25 u B737 nebo config 3 u A320 jsme se stoupavostí někde úplně jinde než při flaps 1 / config 1. U terrain critical letišť jako je třeba Sarajevo to třeba potom z hlediska stoupavosti nemusí vyjít (výpočet, ne že letadlo skutečně narazí do kopce). Pak je třeba vyložit náklad, kufry, pasažéry... Dokud OPT (Boeing) nebo Flight Smart (Airbus) nenahlásí, že je happy a čísla sedí.

Odpovědět

RE: RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 13:11 borha

 Díky za odpověď, výškoměry i rotate callout příjímám (i když se mi zdá 200 ft jako běžná  chyba měření  docela dost, to je přeci  jen 20% rozestupu mezi letovými  hladinami). Ale s těmi klapkami? Možná jsem původní dotaz nějak nejasně formuloval, myslel jsme proč zvolili klapky 1, proti třeba podle mě standardním klapkám 5 (a i více). Vůbec mě nenapadlo, že si to možná někdo vyloží jako dotaz na porovnání se startem úplně bez klapek.  Podstata dotazu  vychází právě z toho,  co potvrzujete, větší klapky, menší Vr ,  a tedy podle mě menší rizika .  A jestli jsou menší klapky normální na normálně dlouhých drahách, jaké výhody  to přináší, aby to vyvážilo nevýhody/rizika/ , která jsem naznačil? 

Odpovědět

RE: RE: RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 14:00 Emil

....A jestli jsou menší klapky normální na normálně dlouhých drahách, jaké výhody  to přináší, aby to vyvážilo nevýhody/rizika/ , která jsem naznačil? ......

Vždyť ti to napsali, menší klapky = menší spotřeba paliva .... u delších drah rozhodující faktor (to palivo)...

Větší klapky dovolí sice menší rychlost při odlepení, ale mají takový odpor, že u zmiňovaných letišť (Sarajevo) by to jeden motor "neustoupal" a tak přepočítají např. hmotnost letadla tak, aby mohli startovat s malými klapkami a při vysazení to "ustoupali"....

Obecně, u vztlakových klapek je "něco za něco", jejich použitím snížíš např. pádovou rychlost, ale zvětší se odpor, resp. zvýší se opadání, příklad pro kluzák, při 80km/h klesáš 1m/s bez vztlaků, vysuneš vztlaky tak pří těch 80 klesáš 1,5....

Díky za vysvětlení, co vlastně počítáte (vaše kompy) před startem. Nebylo mi to jasné, když jsem četl páně Juračkovi paměti, jak mu komp chyběl, když létal kdesi v Armenii....diky, E.

Odpovědět

RE: RE: RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 15:22 Honza

1) Výškoměry - dva "hlavní" se málokdy rozejdou o víc jak 20-30 ft ve vysokých hladinách, ten stby výškoměr má většinou chybu 100-150 ft, opět čím výše, tím více, navíc trochu zpoždění, ale je to opravdu jen přístroj pro případ nouze.

2) Klapky - větší výchylka = větší odpor, o něco vyšší spotřeba a hlavně vyšší výkon a zatížení motoru. To za prvé stojí peníze, za druhé zvyšuje riziko selhání v tu nejblbější chvíli

Odpovědět

RE: RE: RE: Dotazy k letu

11.08.2020 v 16:49

Tady bude zmatení v názvosloví. Klapky 1 (FLAPS 1) říká, že klapky jsou v poloze 1. Neříká to nic o jejich skutečném úhlu vysunutí (např. 5 stupňů).

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: Dotazy k letu

12.08.2020 v 0:24 Joe

Větší klapky = vyšší výchylka. Myslím, že tady nikdo neříká, že třeba flaps 5 u B737 znamená klapky vysunuté na 5 stupňů. Kolik je to přesně stupnů je pilotovi jedno. To je věc konstruktérů. Pilot musí vědět, kdy který stupeň použít, a při jaké rychlosti. Samotné stupně se můžou jmenovat jak chtějí.

 

Jinak Honza má pravdu s tím opotřebením. Větší klapky = nižší flex (tedy vyšší výkon motoru) a s ním spojené vyšší opotřebení i spotřeba. I malá úspora přepočtená na počet letů denně  a velikost flotily dělá ročně značné sumy.

Odpovědět

pro Rudyho

07.08.2020 v 6:00 robo

neni vubec problem pro kohokoliv vzit penize, udelat si vycvik a jit do toho. Pro Rudyho taky ne. Smele do toho.

Odpovědět

RE: pro Rudyho

07.08.2020 v 17:50

To je hloupá reakce. Tak jsem to nemyslel. Chtěl jsem tím ukázat na to, že ti kluci i holky mají zodpovědnost a v rukách řádově miliardovou hodnotu a životy cestujících. Tohle povolání si vyžaduje odříkání, talent a obrovské osobní a psychické nasazení a vsadím se, že např. tisková mluvčí jejich firmy má v současné době vyšší ohodnocení než oni. A v podstatě i každý řidič MHD. Jsou to srdcař a klobouk dolů. 

Odpovědět

RE: RE: pro Rudyho

08.08.2020 v 13:12 robo

tak to se omlouvam, vyznelo to jinak

Odpovědět

RE: RE: pro Rudyho

10.08.2020 v 14:43 Čáp

Řidiči autobusu jezdí za podprůměrnou mzdu, mašinfírové se taky v penězích netopí.  A zodpovědnost mají všichni obrovskou. Před válkou bylo povolání strojvůdce velmi prestižní, podobně, jako před 20-30ti lety povolání dopravního pilota. Vše se časem mění...

Odpovědět

RE: RE: RE: pro Rudyho

11.08.2020 v 1:16 Kolemjdoucí

No,

řidiči autobusů aktuálně jezdí rozhodně za víc než mají kapitáni u aerolinek. Situace na mašinkách je sice asi smutnější, ale když pominu rozdíl pohybu ve dvou a třírozměrném prostoru (včetně rychlostí) s úplným vynecháním jízdy pouze tam, kde vedou koleje, tak při pohledu na statistiky posledních pár měsíců omezené na “české kolejiště” mám jeden dotaz. Určitě byste chtěl, aby se bezpečnost letecké dopravy dostala na úroveň našich železnic?

Odpovědět

RE: RE: RE: pro Rudyho

11.08.2020 v 8:08

Ukaž mi řidiče autobusu nebo mšinfíru, který se pohybuje v 3D prostoru. A ukaž mi pilota dopravního letadla, který může kdykoliv šlápnout nebo zatáhnout za brzdu a tím to pro něj za pár minut končí :-)))... 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: pro Rudyho

11.08.2020 v 11:01 Emil

.... “české kolejiště” ...

Hovořil jsem před časem s výpravčím, který to dělá hooodně dlouho a .... na strojvedoucího se dnes "dostane" kdekdo a dramaticky klesla úroveň školení jak v kvalitě tak délce... 

A že podobných nehod je docela dost, jen se začaly medializovat....

Odpovědět

Přidat komentář