V Ruzyni o víkendu připomenou 75. výročí příletu pilotů RAF

11.08.2020 1 příspěvek

V Ruzyni o víkendu připomenou 75. výročí příletu pilotů RAF
V Ruzyni o víkendu připomenou 75. výročí příletu pilotů RAF (Zdroj: Aeroweb.cz)

Letiště Václava Havla Praha, které na celé léto otevřelo na bývalé dráze 22 Runway Park, si pro své návštěvníky na tento víkend připravilo zvláštní program pro připomínku 75. výročí příletu československých letců RAF po druhé světové válce do Prahy.

Návštěvníci se při příležitosti 75. výročí mohou těšit na věrnou kopii bojového letounu Supermarine Spitfire, vojenské stany britského Královského letectva, dobové uniformy i ukázku předmětů používaných válečnými piloty. Vojenské zájmové spolky si také připravily přednášku nejen o ikonickém Spitfiru a o životě letců, ale zejména ukázku letecké přípravy bombardérů a stíhačů RAF. 

V Runway Parku je také množství doprovodného programu
V Runway Parku je také množství doprovodného programu

Při příležitosti konající se vzpomínkové akce v prostorách historického terminálu Letiště Praha očekává, že by mohli návštěvníci Runway Parku kolem sobotního poledne zahlédnout také průlet stíhacích letounů JAS-39 Gripen. Navíc v sobotu odpoledne by se pak přímo v Runway Parku měla objevit zajímavá letadla, jako například DHC-2 Beaver, M1D Sokol nebo Zlín 143. Návštěvníci se také mohou těšit na Evropskou vesmírnou agenturu či na zábavní program od Škoda Auto. 

Jako každý víkend budou v Runway Parku také již tradiční komentované prohlídky speciální letištní techniky. Dále několik ukázek letištních profesí, jako psovodů, kteří se svými zvířecími pomocníky představí, co jejich práce na mezinárodním letišti obnáší. Nedílnou součástí programu bude i představení letištních hasičů či prohlídka letadla Airbus A319. 

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Připomínka návratu čs. letců do svobodné vlasti

13.08.2020 v 12:45 Joe, Čeští RAFáci

Tábory RAF s výstavkami, informacemi o letcích a živými ukázkami http://rafaci.czhttp://276.cz

Historický letoun Spitfire Mk.XVIehttp://www.classictrainers.cz/cs/letouny/spitfire-xvie/

Maketa letounu Spitfire Mk.XIchttp://czechspitfireclub.cz

 Články o návratu čs. letců z Velké Britániehttp://rafaci.cz/?sekce1=cs_letci&sekce2=navrat ... přehled letců, vzpomínkyhttps://fcafa.com/2020/08/13/13-august-1945-finally-home/ ... detaily o organizaci návratu s řada detailních informací

Odpovědět

Přidat komentář