Nad Ostravou, Prahou i Plzní proletí v sobotu odpoledne bombardér B-52

17.09.2020

Nad Ostravou, Prahou i Plzní proletí v sobotu odpoledne bombardér B-52
Nad Ostravou, Prahou i Plzní proletí v sobotu odpoledne bombardér B-52 (Zdroj: Aeroweb.cz)

I na letošních Dnech NATO & Dnech Vzdušných sil Armády České republiky bude účinkovat strategický americký bombardér Boeing B-52. Přestože se akce uskuteční bez přítomnosti diváků, budou moci nejen fanoušci letectví zhlédnout ikonický letoun naživo. Při letu směrem z Ostravy totiž provede průlet nad Prahou a následně i nad Plzní. Informovala o tom česká armáda na svém webu.

B-52 bude možné vidět z Prahy i Plzně
B-52 bude možné vidět z Prahy i Plzně

V rámci dynamické ukázky bude Stratofortress doprovázen letounem KC-135 Stratotanker, který odstartuje z Pardubic, a pěticí letounů F-16 Fighting Falcon přilétnuvších z americké základny v německém Spangdahlemu. K ním se později přidají také české stíhačky JAS-39 Gripen. Formace v sobotu po průletu nad Mošnovem přeletí okolo 13. hodiny také nad Prahou směrem od kbelského letiště přes hlavní nádraží a dále na jihozápad. Přibližně o 10 minut později by se měly letouny objevit nad pomníkem „Díky, Ameriko!“ v Plzni. Letouny se po průletech rozdělí a budou pokračovat na své domovské základny. 

Bombardér B-52 do České republiky přiletí až ze základny Barksdale v americké Louisianě. Během celkem 30hodinové cesty bez mezipřistání bude letoun doplňovat palivo ze stroje KC-135 Stratotanker.

Plán letu Boeingu B52 nad ČR
Plán letu formace Stronger Together nad Českem (kliknout pro zvětšení) / Foto Natodays.cz

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Přidat komentář