Slovenská společnost Klein Vision, která stojí za projektem létajícího automobilu, zveřejnila video prvního letu prozatím posledního prototypu AirCar. Koncept na letišti v Piešťanech absolvoval dva úspěšné okruhy ve výšce 1 500 stop AGL včetně dvou vzletů a přistání.

AirCar je schopen se z automobilu na letoun „proměnit“ během tří minut a je poháněn automobilovým motorem BMW o objemu 1,6 litrů a výkonu 140 koní. Po skončení letových zkoušek požadovaných Agenturou Evropské unie pro bezpečnost v letectví (EASA) by však AirCar měl obdržet pohonnou jednotku o výkonu až 300 koňských sil.

Dvoumístný létající automobil  váží 1 100 kilogramů a je schopen letět s užitečným zatížením až 200 kg. Koncept čeká ještě náročná certifikace jak pro prohyb ve vzduchu, tak pro pohyb na silnicích. Výrobce již nicméně má pro svůj AirCar první kupce a do budoucna plánuje dokonce i „trojživelnou“ verzi.

Titulní postava společnosti Klein Vision, pan Štefan Klein, se až do roku 2017 podílel na vývoji konkurenčního konceptu AeroMobil. Ze společnosti tehdy odešel, podle jeho slov pro slovenský Denník N kvůli nedostatku další tvůrčí příležitosti. Právě to přispělo ke vzniku společnosti vyvíjející nyní AirCar.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

Zaujímavá hračka, akurát keď

06.11.2020 v 14:13 Vlado

tam dá 300 koňový motor, tak to bude mať aký dojazd-dolet?

Ale na preletenie zápchy v BA dobré:-)))))

Odpovědět

Přidat komentář