VIDEOTEST: Stream pohledem Jana Rudzinského

09.11.2020 19 příspěvků

Jan Rudzinskyj tentokrát představí ultralehký letoun Stream s tandemovým uspořádáním sedadel a zatahovacím podvozkem z produkce královéhradecké TL-Ultralight. Jak se mu se Streamem létalo a co se mu na něm líbilo? Na výsledek se můžete podívat v dalším vydání videotestu na Aerowebu.

Mohlo by vás zajímat


Zkušenosti a doplnění našich čtenářů

pěknej brus

10.11.2020 v 9:27 čáp

Je to parádní éro, ale zajímaly by mne nějaké konkrétní - objektivní informace přímo z úst testovacího pilota: například jaká je potřebná dráha pro vzlet, jak to stoupá - při jaké rychlosti, jak rychle to letí při konkrétních otáčkách, jak to padá, jak to ztrácí rychlost - jak to klesá na volnoběh, jakou to potřebuje dráhu pro přistání, jak se s tím manipuluje na zemi, jak se to tankuje, prostě informace důležité pro provoz. To jen pár příkladů pro inspiraci…

Odpovědět

RE: pěknej brus

10.11.2020 v 21:23 Jan Rudzinskyj

Diky za podnet. Tyhle info zaberou hodne casu videa a to se takto nezda. Zaroven s vetsi delkou je zapotrebi mit vetsi paletu zaberu coz je narocne. Samozrejme take o tom premyslim jak to uchopit aby video bylo jeste stale zabavne a pritom poskytlo maximum informaci. Testy zlepsujeme kus od kusu a jsem vdecnej za konstruktivni podnety. Jan

Odpovědět

RE: RE: pěknej brus

11.11.2020 v 9:17 Vlado

Toto sa dá elegantne poriešiť chvíľkovým textom cez pol obrazu napríklad, človek si video zastaví, naštuduje údaje a neprejaví sa to na čase videa ako takého.

Inak sa pridávam, pekné lietadlo a fajn recenzia;-)

Odpovědět

RE: RE: pěknej brus

11.11.2020 v 13:20 Emil

... za konstruktivni podnety....

Zdravím, měl bych jeden, zřejmě nekonstruktivní, podnět. Natočte, prosím, recenzi "opravdového" ul eroplánu, myslím s cestovkou 100-120 a maximálkou 140. Mě by velmi zajímal váš pohled na tyto, z mého pohledu, "normální" ul letadla  a zejména, jestli i u těchto "pomalých" ul letadel musím dávat stálý pozor na vyvážení a stále vyvažovat. 

Děkuji Emil

Odpovědět

RE: RE: RE: pěknej brus

11.11.2020 v 20:33 Kuba

A jaká konkrétné letadla z aktuálně vyráběných by to měla být?

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: pěknej brus

12.11.2020 v 11:24 Tomáš

Mě se ten nápad líbí. Recenze nějakého UL pro lidové vrstvy by byl super. Napadají mě např. Tulák, Cora, Straton, Zenair 701, HiMax.

Odpovědět

RE: RE: RE: pěknej brus

12.11.2020 v 20:08 Jan Rudzinskyj

Ahoj, moc rád takový test natočím. Vlastně jeden už existuje Piper UL od Podešvů https://www.youtube.com/watch?v=uR4PpNSiV4g&list=PLKevMlGcuW_3OqApt0ZU8xCuNS9N1paN-&index=13

Byl to úplný začátek a tak kvalita videa tomu odpovídá:)

Když mi někdo takový éro k testu nabídne, tak ho rád udělám. 

Co se týká toho vyvažování: jestli tam ten trim je, tak ho používej. Je to pohodlnější. U některých letadel je to snazší řídit bez trimu a jinde podstatně obtížnější. Třeba právě Stream vyžaduje důslednou práci s trimem, jak zmiňuju. 

 

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: pěknej brus

13.11.2020 v 10:42 Emil

Jane,

dík za ten link a ... mě to stačí !!! ... stačí porovnat ta videa a ... podle mého názoru je výborně vidět ten rozdíl v chápání co "je ul" a co "už není", viz. diskuse o "bristelu" ....

Jako plachtař samozřejmě vyvažuji, točit 20minut zatáčku bez toho nejde, resp. říkám, že v kluzáku je to jak v buldozeru, mám dva "rajčáky".... :)

Diky, E.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: pěknej brus

13.11.2020 v 15:19 Marek

To je věc, která mně napadla po sledování prvních několika testů. Testování starších, olítaných letadel by snad mohlo mít větší vypovídací hodnotu, než zánovní kusy vypůjčené k testu od výrobce. Tím nechci hanit tyto testy, třeba konkrétně Stream mě hodně zajímal a díky za jeho hodnocení. Myslím ale, že majorita pilotů UL se v praxi setká spíše s "olétaninou" než s fungl novým kusem, kde všechno ještě sedí, nikde nejsou známky konstrukčních slabin, které jak známo, každé éro má. Takové testy by mohly mít potenciál a třeba své Echo k němu rád zapůjčím.

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: pěknej brus

18.11.2020 v 15:33 Jan Rudzinskyj

Ahoj Marku, díky za nabídku. Kde sídlíš? Echo byl můj první eroplán takže moc rád. Přemýšlím o utvoření nějakého "společenství" pro tyto testy. Koho k tomu budu potřebovat?

- majitele letadel kteří jsou ochotni éro do testu poskytnout

- A2A pilota s letadlem, který zvládne co A2A požaduje

- budu muset sehnat i nějaké peníze na střihače, pro kterého je to denní práce a zakázka, rozdíl mezi videem stříhaným mnou a profesionálem je nebetyčný:)

- v mezičase se budu věnovat továrním testům, které jsou z mmnoha důvodů snadněji realizovatelné

Tak snad se brzy potkáme. Honza

Odpovědět

RE: RE: RE: RE: RE: RE: pěknej brus

19.11.2020 v 12:18 Marek

Ahoj Honzo. Hangáruju na LKKM, ve stejném hangáru, kde jsi měl dočasně EELE. Heavy Metal tam lítám jen já, nelze mně přehlédnout :-)

Odpovědět

RE: pěknej brus

21.11.2020 v 19:51 Dzordzik

Ahoj Honzo, jak už víš, podobný podnět jsem ti, v jednom z testů na youtube, v komentářích posílal. Věř, že tyhle informace jsou to nejpodstatnější co můžeš ty, se svými zkušenostmi v létání, potenciálním zájemcům o letadlo přinést. To jestli je video sestříhané o něco líp, nebo o něco hůř, je ve srovnání s tím, jestli se ty informace z videa dozví či ne, velmi málo podstatné. Podstatný je obsah. Až ten je ok, má smysl řešit investice do formy. Obráceně to nefunguje. Jinak také létám na LKKM, kdybys tam mířil, budu rád, když dáš vědět. Jirka

Odpovědět

RE: RE: pěknej brus

24.11.2020 v 14:50 Jan Rudzinskyj

Díky, nějak to uchopíme:) Ještě nevím přesně jak, ale takové testy také budou...

Odpovědět

Stream s 154 konovym Rotaxom / historicke stihacky (Mustang, Spitfire, Bf 109)

20.11.2020 v 20:30 M

Ahoj Honzo. Za reportaz mas palec hore. Ak mozem navrhnut v reportazach pri jednotlivych erach spomenut, resp. zdoraznit aj nejaky prvok pilotaze, ktory je treba mat obzvlast na pamati....

Zaujal ma clanok v najnovsom cisle Fliegermagazinu (Dezember 2020): https://www.fliegermagazin.de/hefte/blackwing-bw-635rg-schoen-schnell/   

Mehr PS unter der Haube – davon ist ein UL-Pilot überfordert

ktory sa tyka prave Streamu a konkretne udalosti, ktora sa stala 6.6.2020 na letisku Giessen-Lützellinden Airfield (EDFL). V kratkosti- islo o Stream so slovenskou registrackou (Stream nema zatial nemecky certifikat) na ktorom dostal bezny Rotax upgrade na 154 Hp. Upgrade nezvysilo len vykon, ale aj vedlajsie ucinky pohonnej jednotky (Torque, P-effekt, Slipstream..) Dalo by sa povedat, ze ero pri  svojej malej hmotnosti a tomto  vykone motora dostalo aj nieco z vlastnosti historickych stihaciek ako Mustang, Spitfire, Bf 109...

Pilot, napriek tomu, ze mal za sebou kvalifikovaneho instruktora sa dosal do "Stall/Spin" situacie, ero sa doslova otocilo na chrbat a z vysky cca 20 metrov narazilo skoro kolmo do zeme.

P.s. palec hore za to vyvazenie.

Ahoj, m.

https://aviation-safety.net/wikibase/236736

Odpovědět

RE: Stream s 154 konovym Rotaxom / historicke stihacky (Mustang, Spitfire, Bf 109)

21.11.2020 v 20:16 Dzordzik

K tak silně omotorovanému letadlu je třeba mít respekt, instruktor, neinstruktor. Zabít se mohou oba a klidně spolu, jak se už x krát stalo.

Odpovědět

RE: RE: Stream s 154 konovym Rotaxom / historicke stihacky (Mustang, Spitfire, Bf 109)

22.11.2020 v 7:42 m

V Certifikovanej kategorii (GA) nesmiem (ja, resp. ten, co na na to patier) na ere urobit (vymenit, primontovat...) bez supplemental type certificate (STC) nic.V  USA jekategoria Experimental, kde sa da co to zmodifikovat.

Tu sa mi natiska otazka, kde su mantinely pre LSZ (ultralajt), ktory je uz na znackach od nejakej poverenej organizacie.  Su vobec nejake mantinely okrem tych, aby to ostalo Anexove lietadlo (Vaha, rychlosti...)? 

P.s. je uz u nas Anexova 600 Kg kategoria (tak aby to nemusel byt z 51% amatersky projekt)?

Odpovědět

RE: RE: Stream s 154 konovym Rotaxom / historicke stihacky (Mustang, Spitfire, Bf 109)

24.11.2020 v 9:29 Karel

Přemotorované letadlo považuju za bezpečnější než podmotorované. Výkonu není nikdy dost.  Je třeba sice pracovat citlivě s přípustí a řízením, ale zase ten silný motor spoustu situací zachrání. Letadlo akceleruje z minimálky, má kratší vzlet, lepší stoupání, vyšší rychlost. To vše je výhoda. Mnohem více nehod bylo způsobeno slabými motory. Se slabým motorem musí pilot být mnohem opatrnější a více plánovat. Přestoupám překážky po vzletu? Kdy začít stoupat, abych přestoupal kopce? Nebude za stromy či kopci závětří, které mi nedovolí stoupat? Musí stále hlídat rychlost, aby se nedostal na v malé výšce na minimálku, ze které se už nevyhrabe.

Odpovědět

RE: RE: RE: Stream s 154 konovym Rotaxom / historicke stihacky (Mustang, Spitfire, Bf 109

24.11.2020 v 14:49 Jan Rudzinskyj

Ono sice na jednu stranu výkonu není nikdy dost, ale není to tak snadné jak se to zdá. Jak píše M. torque, P-faktor, úhel náběhu jsou věci, které si v běžném éru moc neuvědomíš. V akrobacii už ano. Velmi "levná" cesta jak si toto zvědomit jsou RC modely. Dnes elektrolety disponují obrovským výkonem a je "snadné" toto zažít. Naštěstí se zlikviduje jen model za pár či více tisíc:)

Odpovědět

"USED AIRCRAFT ( ULTRALIGHT ) GUIDE" Projekt

28.11.2020 v 7:57 M

Materialu na podobny projekt by sa naslo u nas viac ako dost. V pocte "cistokrvnych" ultralajtov na obyvatela sme urcite na spici. Ak by sa podarilo zaujimavou vidoeformou podat plusy a minusy vo forme strucnej historie, vykonov a leteckych charakteristik, narocnosti udrzby, pripadnej podpory producenta, dalej veci ktrore ukazal cas, resp. prevadzka. Uviest  statistiku  charakteru  nehodovosti na type +  komentare od pouzivatelov bol by to pocin, ktory by urcite ocenila cela, (nielen ultralajtova) komunita. Urcite by sa nasli aj sponzori a nielen na strane vyrobcov lietajucich strojov. 

Prajem pekny vikend.

Odpovědět

Přidat komentář